„Ferestrele bârfitoare” de la Ilidia, rămăşiţe ale unui trecut în care măiestria tâmplarilor era ridicată la rang de artă

„Ferestrele bârfitoare” de la Ilidia, rămăşiţe ale unui trecut în care măiestria tâmplarilor era ridicată la rang de artă

Ilidia, unul dintre cele mai pitorești sate ale Banatului Montan, poziționat în imediata apropiere a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, va prinde din nou culoare în cadrul proiectului Color The Village al Asociației Acasă în Banat.

Turiștii care au vizitat măcar odată localitatea au rămas impresionați de ferestrele caselor, care au fost denumite, „bârfitoarele”. Oamenii locului spun că rolul acestora era acela de a vedea cine e la poartă, fără să deschidă în totalitate fereastra, iar în acest mod, frigul nu intra în case, iar vara și în zilele libere babele aflau din geam tot ce se întâmplă prin vecini, „pitulate” după perdele.

„Golâmbarii” sau „bârfitoarele” nu erau la toate casele, ci doar cei „avuți” se bucurau de ele,. iar acum sunt considerate rămășițe ale unui trecut în care măiestria tâmplarilor era ridicată la rang de artă.

Din fericire, în luna iunie, voluntarii Asociației din Banat vor încerca să readucă la viață aceste bijuterii și nu numai. „Echipa formată din peste 20 de voluntari și îndrumată de ghidul nostru local, domnul Brebu Pavel, a luat la pas fiecare stradă și a fotografiat toate casele din sat. Am descoperit și mai multe povești fascinante, ne-am minunat de fiecare colțisor, de fiecare băncuță de piatră și de minunatele decoruri sculptate în lemn ale porților și ferestrelor. Ne-am bucurat să întâlnim oameni calzi și primitori, dornici să ne cunoască și dispuși să dea o mână de ajutor în vară”, au declarat recent reprezentanții asociației.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 2 =