Expoziţie virtuală “despre spaţiul limitat” a pictorului Petru Galiş

Expoziţie virtuală "despre spaţiul limitat" a pictorului Petru Galiş

Galeria Calpe din Timişoara propune iubitorilor de artă o expoziție-metaforă, o expoziție virtuală, parte dintr-o expoziție care nu a mai putut avea loc, dar care va fi prezentată în curând… pe simeze.

Expoziția “despre spațiul limitat și păsările care au uitat cum se zboară”, a artistului Petru Galiș, a fost panotată în spațiul galeriei Calpe, însă, deocamdată, va fi prezentată doar în mediul virtual, pe pagina de Facebook și pe cea de Instagram a Calpe Gallery, din motive obiective. Urmează ca expoziția să fie completată și prezentată “live, când se va putea”.

Scriitorul Robert Șerban scrie în introducerea unui text despre expoziția reprogramată: “Petru Galiș e un artist-punte între Banatul montan și cel de câmpie, între Banat și restul lumii. Născut la Șemlac, în județul Arad, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, Domnia sa a trăit și a activat mulți ani în Reșița, unde a fost profesor de desen, și încă unul cu har pedagogic, ce a reușit “să vrăjească” nu puțini dintre elevi care, astfel, au devenit artiști vizuali. Totodată, a tutelat, în Caraș-Severin, de-a lungul timpului, numeroase tabere și simpozioane de pictură ce au generat o emulație remarcabilă și au atras participanți faimoși din țară. S-a implicat, la Reșița și la Timișoara, în organizarea mai multor expoziții, a făcut parte din conducerea Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara, fiind activ și prezent în acțiunile UAP. Mai mult, e un bun cunoscător și comentator de arte, pe care l-am ascultat cu plăcere la nu puține vernisaje din galeriile orașului traversat de Bega.

Petru Galiș e un profesionist al artei, sagace, chibzuit, serios – fără a fi lipsit de umor și autoironie –, atent cu sine și cu vocația sa, interesat și curios de colegii săi și de evoluția lor. Îl văd ca pe un bănățean arhetipal, asumat (…)”.

Expoziția virtuală, după ridicarea restricțiilor impuse de lupta cu coronavirusul, va deveni și una itinerantă, Galeria Calpe urmând să aducă lucrările maestrului Galiș și acasă, în Caraș-Severin, la Reșița și Oravița.

”Cât timp încă suntem prezenți mai mult online, vă propun să urmăriți acestă expoziție de Pictură – Petru Galiș, în mediul virtual. Sperăm, curând pe simeze!” spune, cu prietenie, Călin Petcana, unul dintre organizatori.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •