Expert Forum a lansat o platformă cu informaţii despre banii partidelor politice

bani e1611603501270

Expert Forum (EFOR) a lansat oficial platforma www.banipartide.ro, incluzând informații sub format interactiv despre finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Platforma cuprinde și detaliile despre veniturile și cheltuielile declarate de competitorii electorali pentru alegerile parlamentare din 2020.

Câteva dintre concluziile legate de alegerile parlamentare sunt:

– campania a fost una bogată, întrucât partidele politice au declarat venituri (contribuții) de 169,49 de milioane de lei, comparativ cu 51,73 de milioane în anul 2016.

– o parte semnificativă din cheltuieli (34%) se leagă de promovarea competitorilor electorali în mediul online, în timp ce o cincime din bani s-au folosit pentru promovarea prin radio, TV și presă. Competitorii au cheltuit în anul 2020 un sfert din bani pe tipărituri (broșuri, flyere și materiale similare), precum și 7% pentru afișe electorale.

În cazul AUR, de exemplu, există necorcordanțe între datele publicate în timpul campaniei electorale și raportul de venituri și cheltuieli publicat pe 15 decembrie. Astfel, deși la sfârșitul campaniei electorale AUR avea venituri declarate de 85.100 de lei, în RVC figurează venituri de 1,4 milioane de lei, respectiv cheltuieli de 1.5 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 1 =