Experiența cărășenilor din cei doi ani de pandemie, expusă la Muzeul Banatului Montan

file photo of surgical mask e1603794110313

Muzeul Banatului Montan vine în fața cărășenilor cu un proiect inedit, o expoziție a pandemiei COVID. Mai mult decât atât, oricine poate să participe prin donarea unui obiect de care s-a atașat sau pe care își dorește să îl uite.

„Identități fragile“ este un proiect muzeal fluid care pornește de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor (individuale sau colective). Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021. Episodul 3 va avea stația la Muzeul Banatului Montan din Reșița, în lunile februarie-martie și se va baza foarte mult pe obiectele donate de comunitatea locală și nu numai.

Livia Magina, managerul interimar al muzeului spune că „Identități fragile“ este parte din amprenta emoțională a fiecăruia dintre noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum. Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care, în perioada 25.01.2023-20.02.2023 lansăm către public apelul pentru contribuții. Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat in pandemie, o stare, un eveniment sau cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite. Poți dona obiectul accesând – https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul

Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

“Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, Identități fragile a devenit deja un muzeu deschis –ca mod de construcție și ca mesaj. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate“, au mai transmis reprezentanții Muzeului Banatului Montan.

Expozița ”Identități Fragile. Stația Reșița” este un proiect marca RNMR, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 77 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums. 

Muzeul Banatului Montan este instituție județeană de profil a județului Caraș-Severin. Cu un patrimoniu care cuprinde peste 60.000 de obiecte (arheologie, documente, fotografie, etnografie, artă, carte veche), membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor, derulează evenimente inedite, expoziționale și cultural-istorice, prin care comunitatea să facă un pas important spre cunoașterea propriei identități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =