ENEL – infracțiune continuată

Mario Balint

Nu am mai scris de ceva vreme despre ENEL. ENEL nu este una din zecile de firme de bucătărie ale băieţilor deştepţi care căpuşează sistemul energetic naţional şi milioanele de consumatori! Nu, este ditamai continuatorul privat al companiei de energie pe care statul român s-a pi$at cu boltă, iar intermediarii au încasat sume pe care voi, cititorii, nici nu le puteţi număra! Aşadar, ENEL ar trebui să reprezinte etalonul în materie de comerţ cu energie electrică în Colonia România! Ei bine, nu este aşa! Se dovedeşte că ENEL practică şi o politică de tîlhărire a consumatorului. Nu ştiu dacă este o politică naţională, sau fiecare “centru de putere energetic” îşi tîlhăreşte clienţii după propriile metode. Oricum ar fi, ce face ENEL la adresa consumatorului ţine de Justiţie, care oarbă fiind nu vede, nu aude şi tace! Ndrangheta!

Pe lîngă facturile uriaşe pe care consumatorul este obligat să le plătească, odată cu liberalizarea pieţei de energie, în toamna anului trecut, şi nu din cauza războiului din Ukraina, slujbaşii bine plătiţi ai companiei apelează la tot felul de tertipuri pentru a umfla conturile gigantului energetic, de parcă preţul pe kilowat nu ar fi suficient. Şi asta nu de ieri, de azi! Ceea ce se întîmplă în relaţia Companie-Client este de domeniul Codului Penal! Art. 35 actualizat în 2022 – Legea 286/2009 – priveşte unitatea infracţiunii continuate, adică “Infracţiunea este continuată cînd o persoană săvîrşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni”. Cum ar fi, de exemplu, ignorarea cu bună ştiinţă a raporturilor contractuale între tine “persoană privată” ENEL şi mine “subiect pasiv” consumator/client, în cazul contractelor cu AUTOCITIRE. Ignorarea repetată a autocitirii şi înlocuirea acesteia cu “estimat” şi “regularizare” este tîlhărie! Sigur, onorabilii procurori de la DII(N)COT nu se autosesizează din oficiu decît atunci cînd interesele politice o cer. Sigur, onorabilii parlamentari pe cai albi nu cer explicaţii pentru că, nu-i aşa?, sînt ocupaţi cu “binele cetăţenilor”, după cum greţos se exprima un “ales/cules” zilele trecute, într-o publicaţie locală. Unde sînt luptătorii pe cai albi amorţiţi în Parlament? Unde este Domnul Damian, social-democrat? Unde este Domnul Brujan? Nicăieri atunci cînd vine vorba de ALEGĂTOR! Îi vom vedea peste doi ani, în campania electorală, înfierînd cu mînie proletară tarele sistemului.

Am cam lipsit din peisaj anul acesta, ocupat PUTIN cu problemele domnului Zelensky. Dar, înainte de plecare, am primit noua factură de 2.100 de lei, pe RIT NOU, în comparaţie cu cea de 400 de lei, pe RIT VECHI, pe care o plăteam înainte ca musiu Popescu de la Energie să-şi ia mîna de pe piaţa elecrică românească. Nu am contestat, atunci, suma, ci doar faptul că deşi eu furnizez citirea contorului de cînd s-a inventat autocitirea, factura a venit ESTIMATĂ! Am apelat, atunci, la explicaţiile eminenţelor enelistice. Fără succes! După apariţia articolului în ziarul nostru, am primit un apel telefonic şi un mail de la o doamnă de la Bucureşti care mi-a explicat că, de fapt, compensaţiile guvernamentale sînt de vină pentru faptul că eu sînt încasat ESTIMAT şi nu AUTOCITIT. Doamna Livia Mihaela Momaicina, de la ENEL ENERGIE SA, îmi scrie că “Insa, in contextul noilor reglementari legislative ale O.U.G. 118, in luna noiembrie a fost demarata actualizarea sistemului informatic astfel incat sa putem aplica plafonarea preturilor in facturile tuturor clientilor care se incadrau in limitele impuse de stat. Aceasta actualizare a bazei de date ne-a permis estimarea unui consum pe baza istoricului, estimare care s-a efectuat pana la data de 31.10.2021 intrucat de la data de 1 noiembrie urmau sa se aplice noile reglementari. Din acest motiv ati primit factura de tip estimat in valoare de 889,44 lei calculata pentru perioada 03.09.21-31.10.21. Factura de tip estimat a fost insotita de o anexa in care erati notificat privind masurile intreprinse si modul in care urma sa va facturam consumul de energie electrica”.

Am zis OK! Problema este că pe tot parcursul acestui an joaca cu “estimatul” şi “regularizarea” a continuat. De exemplu: în martie, primesc o factură ESTIMATĂ de peste 1.597 de lei, iar în mai o factură de regularizare de peste 998 de lei. În iulie mai vine o regularizare de peste 688 de lei. Exemplele pot continua! Întrebarea mea rămîne: de ce drek nu pot să plătesc atîta energie cît consum? Adică, atîta energie cît transmit, conform INDEX, prin serviciul inutil de AUTOCITIRE? Sigur, ulterior, sînt verificat de eminenţele ENEL şi dacă am minţit, sînt corectat la buzunar cu vîrf şi îndesat. Doar că eu nu am nici un interes să nu furnizez indexul corect! Şi atunci, de ce sînt încasat ESTIMAT şi REGULARIZAT?

La fel s-a întîmplat cu Primăria Ezeriş, care, deşi plăteşte la zi facturile de 80 de milioane de lei, a primit o REGULARIZARE de 900 de milioane, pe un singur contor!!! Atenţie, pe un singur contor! E clar că în zonă CINEVA are multă ceaţă în logica elementară. Sau vorbim de infractorii de la ENEL?

Funcţionarii ENEL nu au un răspuns logic şi legal. Poate are Domnul Damian? Sau Domnul Brujan? Singura explicaţie este dată de Codul Penal. Dar, cine să-l aplice dacă nu e ordin politic?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 4 =