Elevii care învață în alte localități decât cele de domiciliu ar putea primi bani mai mulți pentru transport

copii microbuz

Ministerul Educației supune dezbaterii publice modificări la Legea Educației, printre care se numără alocația forfetară pentru elevii care învață în alte localități decât cele de domiciliu.

Schimbări preconizate: Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de
domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la
bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt
școlarizați. Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare. Pentru situațiile în
care se depășește suma forfetară, decontarea se face în luna următoare. Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.

Elevii pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare. Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună, pentru fiecare kilometru.
În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.”. Modalitatea de acordare și de decontare a sumelor, pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, se stabileşte prin norme metodologice aprobate prin ordin al
ministrului educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + fifteen =