Drept la replică: Cu popa la psihiatru

drept la replica

Referitor la articolul Ioan Popa, primarul Reşiţei, a luat la întrebări mai mulţi directori de instituţii judeţene, apărut în ziarul nostru, am primit la redacţie un drept la replică din partea lui Petru Buzzi, jurnalist şi directorul Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin. Publicăm mai jos acest text:

Cu popa la psihiatru

După ce am citit aberațiile de campanie electorală ale primarului Reșiței, Ioan Popa, preluate fără discernământ de siturile media din județ, privindu-i pe unii directori din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, am zis să nu-l bag în seamă. Să-l las în durerea lui, să moară de grija județului și a Reșiței de unul singur. Sau de mână cu Dunca și Vela, dumnezeii la care se închină Popa. Dar mi-am revenit repede și nu-l pot lăsa pe netrebnic să-și bată joc de familia mea.

Poate-și aduce aminte Popa de prima lui întâlnire cu presa timișoreană, în urmă cu patru ani, când s-a dus la Clubul economic al oamenilor de afaceri de limbă germană din Timișoara, anunțând apoi cu surle și trâmbițe câți investitori nemți vor veni pe Bârzava… A fost întrebat atunci de o jurnalistă timișeană cum colaborează cu Camera de comerț și industrie. Răspunsul lui a fost ceva de genul: „O să scap în curând și de Buzzi ăsta!”. N-am zis nimic atunci, crezând că în euforia ce l-a cuprins după câștigarea primăriei l-a luat gura pe dinainte. Că nu știe că instituția camerală nu este de stat, ci o biată organizație non-guvernamentală care se autofinanțează și care sprijină mediul de afaceri, dar în primul rând membrii săi. Am zis că poate nu-și mai amintește că a apelat la Camera de comerț atunci când a vrut o colaborare cu o fabrică de biscuiți din Serbia…

L-am invitat la vreo două sau trei evenimente organizate de Cameră, dar nu ne-a onorat cu prezența. Ultima dată m-am gândit că-l bântuie fantoma lui Sorin Frunzăverde. Și-am zis că n-o să-l mai bag în seamă. Dar văd că el, dacă n-a putut să „scape” de mine, încercă acum să „scape” de fiul meu, șef de birou în cadrul Consiliului județean, nu director. Dar, probabil, „domnul” primar are aspirații înalte dacă compară Reșița cu Clujul. De ce nu se întreabă câți bani aduce Sala „Olimpia” din Timișoara sau Sala polivalentă din Arad? Ca să ne comparăm cu Regiunea Vest, deși și în acest caz distanța e ca de la pământ la lună. Sau să ne spună câți bani plătește Primăria Reșița pentru antrenamentele zilnice ale echipei de handbal pe care o patronează? Și poate să ne spună și câți bani a cheltuit pentru un iluzoriu concert pe Dealul Golului? Și în detrimentul căror lucrări cu impact major asupra cetățenilor Reșiței?

Cât privește atacul mârșav la persoana fiului meu, îl întreb pe Popa de ce nu a avut curiozitatea să se informeze în prealabil la Serviciul înmatriculări autovehicule al Prefecturii pentru a afla câte autoturisme second-hand a vândut domnul Buzzi în ultimii patru ani. Sau în ultimii zece ani, ca să depășim mandatul de primar atoateștiutor. Aștept cifra exactă. Sau dealer de autovehicule (dac-ar fi să fie așa!) e o meserie mai puțin onorabilă decât cea de schimbător de valută (bișnițar)?!…

Hai, că se poate… Pui o slugă de la primărie să-ți aducă datele. Cât privește câte ore stă domnul Buzzi la serviciu, te anunț că stă și 24 de ore. S-a întâmplat în lunile de stare de urgență, o perioadă în care nu exista pază la Sala polivalentă. Ca să nu-ți mai spun că, atunci când sunt competiții, stă și sâmbăta și duminica. Nu face mapa zilnică la pontonul de la Casa Baraj. (Apropo, cine plătește carburanții pentru mașina care-ți aduce documentele la semnat peste 50 de km dus-întors). Și nici nu face politică. Nu vrea să fie nici primar, nici președinte al Consiliului județean. Iar dacă vrei să afli mai multe, întreabă conducerea Consiliului județean, întreabă-l pe antrenorul din perioada de glorie a handbalului reșițean, Aihan Omer, ce părere au despre Robert Buzzi? Așa deci, caută alte ținte pentru a te face remarcat.”

Petru Buzzi