Dileme de decrețel

Mario Balint

Săptămîna trecută, Franţa a fost luată cu asalt de propriii cetăţeni. Peste trei milioane de oameni, nemulţumiţi de “reforma pensiilor”, au făcut ce ştiu ei mai bine: REVOLUŢIE! S-a strigat REVOLUŢIE, pe străzi au apărut ghilotinele. În unele oraşe, forţele de ordine au pactizat cu protestatarii. Şi totul, pentru doi ani în plus! Reforma lui “Micron”, cum îl numeşte presa de stînga pe preşedintele francez, prevede ieşirea la pensie la 64 de ani, în loc de 62. Preşedintele francez spune că este necesară creşterea vîrstei de pensionare. “Cînd am intrat în politică erau 10 milioane de pensionari. Astăzi, sînt 17 milioane. În 2030 vor fi 30 de milioane”. De acord! Cetăţenii liberi, egali şi fraţi primesc educaţie, muncesc şi se pensionează. De cînd e lumea… mă rog! Doar că exploatarea muncitorului încă doi ani, de stat sau de angajatorul privat, seamănă cu o nouă formă de sclavagism. În care, EU individul, cetăţeanul, nu mai sînt liber să-mi hotărăsc singur soarta, ci viaţa mea, aia care rămîne după vîrsta de 64 de ani, este gestionată de altcineva. De un stăpîn! E vorba de principiu şi nu de economie! De un fapt de viaţă şi nu de gestionarea fondurilor de pensii! Este nevoie de o reformă? Cu siguranţă! Însă noua reformă trebuie să izvorască dintr-o nouă filozofie care să aibă în centrul ei omul! Imposibil, în Noul Ev capitalist care, ne place sau nu, a ajuns într-un impas istoric.

Francezii cunosc, poate cel mai bine, filozofia Orientului. Islamul oferă soluţia tuturor problemelor. În Orientul Mijlociu, de exemplu, nu există instituţii de asistenţă socială. Nici case de copii, nici azile de bătrîni! Zecile de mii de orfani ai războaielor imperialiste au crescut în familiile extinse, alături de verii, mătuşile, unchii lor, împreună cu bunicii şi alţi bătrîni din familii! Nimeni nu este lăsat pe drumuri! În voia lui Allah! Familia extinsă funcţionează împreună cu comunitatea care o sprijină. Pentru ca toată lumea să fie parte la fericire! Asta a făcut şi face, în primul rînd, Hezbollah! Organizaţia aia despre care, de ani de zile, auziţi că-i teroristă! Pur şi simplu, Hezbollah-ul a umplut nişte goluri în societatea libaneză, acolo unde Statul a eşuat profund. A creat spitale, şcoli, instituţii caritabile. Înainte de a fi o organizaţie paramilitară, Hezbollah-ul (Partidul lui Dumnezeu!) este o organizaţie profund socială. Un fel de “stat paralel”. Care a preluat funcţiile statului eşuat, printre care şi cea de a dărui fericire cetăţenilor şiiţi de la periferiile mizere ale Beirutului! Fericirea! Este singura stare care contează şi spre care tinde fiecare fiinţă! Fericirea este colectivă. Nu poţi fi singurul fericit, într-o mulţime nefericită! Fericirea se trăieşte în colectiv. Se împarte, se împărtăşeşte cu cel de lîngă tine. Sînt fericit dacă şi tu eşti fericit! Pot fi fericit pentru fericirea ta! Nu pot fi fericit atîta timp cît sînt nevoit să depun toate eforturile pentru a te face pe tine mai bogat, Stat sau proprietar! E o problemă de trezire la realitate? Înţelegeţi? Cine spune că e fericit într-o lume nefericită este un egoist! Egoismul duce la aroganţă pentru că te lasă să crezi că eşti una cu divinitatea, oricare ar fi ea! Am văzut oameni extrem de săraci, dar extrem de fericiţi.

Sigur, de cînd e lumea, omul a pus bani la ciorap ca să aibă la bătrîneţe. Asta înainte de inventarea sistemului de pensii. Cînd s-a născut epoca industrială şi omul a început să fie exploatat de om cu ajutorul maşinii, care imprima lumii un alt ritm, muncitorul, prost plătit de obicei!, nu mai putea pune la ciorap. Aşa că, “un deştept” s-a gîndit să pună el la ciorap pentru tine! Aşa s-au născut pensiile de stat sau private! Sigur, cei care trăiesc pe insule de fericire în oceane de tristeţi, cum ar fi… magistraţii, beneficieză de zeci de pensii pentru care nu se tricotaseră ciorapi atît de încăpători. Vreau să vorbesc despre dezechilibrele apărute în sistem şi nevoia de a te obliga pe tine să munceşti mai mult! Nu-mi iese! Dar, aţi prins ideea!

Sigur, nici filozofia orientală nu este viabilă în capitalismul nostru. Nu poţi avea grijă de bătrînii tăi în formula Părinte 1 şi Părinte 2 şi alte aberaţii de acest gen!

Peste 3 milioane de francezi încearcă şi ei să explice, cam cum am încercat eu! Ei, pe stradă! “Justiţia” îi condamnă! În Israel, zeci de mii de cetăţeni protestează împotriva reformei, adică a dictaturii prin justiţie! Bibi spune că primesc 100 de dolari, iar fii-su că miile de evrei care-şi doresc libertate şi pace sînt puşi de CIA să-i pună beţe în roatele sionismului. Ciudată lume!

Probleme au mai fost în sistemele occidentale de pensii. Au mai fost valuri de pensionari nedoriţi. Numai că totul s-a rostogolit financiar peste o “Lume a Treia”, care astăzi nu mai vrea să stea capră! Întîlnirea de la Moscova între Vladimir şi Xi o spune răspicat. Pentru următorii 100 de ani, liderii Occidentului vor fi excluşi de la masa negocierilor. Se va lăsa cu scîntei! Să apucăm noi, decreţeii, pensia şi om vedea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + eighteen =