Crucea lui Herglotz din Reşiţa va fi reabilitată, iar zona va deveni accesibilă pentru cei ce doresc să o viziteze

ECHO 12 2021 2021.11.29. DENKMAL KREUZBERG 18

Monumentul-Cruce, cunoscut și sub numele de Crucea lui Herglotz din Reşiţa, ridicat în 29 iunie 1874 de către muncitorii reșițeni în memoria evenimentelor și a victimelor din oraș din timpul Revoluției de la 1848, garda civică a Reșiței, a intrat în reabilitare.

Acesta a fost restaurat în perioada 2000 – 2001, dar din păcate, s-a degradat în ultimii ani și o nouă restaurare a devenit necesară. „Primăria Municipiului Reșița, primarul Ioan Popa, cărora li s-au alăturat Dorinel Hotnogu și cadre tehnice din Primărie, au răspuns afirmativ anul acesta acestor gânduri și, iată, s-a început cu restaurarea, aflată în prezent în fază finală. Anual, în perioada Postului Mare, credincioșii romano-catolici din Reșița organizează Drumul Crucii până la acest monument, o tradiție care datează încă din anul 1924. Personal doresc să mulțumesc Primăriei Municipiului Reșița, domnului Primar, firmei din Lugoj și proiectanților pentru această restaurare a monumentului-cruce, un obiectiv de suflet pentru Reșița Montană!”, a declarat Erwin Ţigla, preşedintele Forumului German Caraş-Severin.

Lucrarea este executată de o firmă din Lugoj, cei care au realizat anul trecut și centrul civic al Reşiţei. Proiectantul lucrării de restaurare aparține SC MZR Tecture SRL (arh. Ioana Mihăiescu și arh. Marius Mozoru). Termenul de finalizare este în decembrie 2021, beneficiarul și titularul investiției fiind Primăria Municipiului Reșița.

Se are în vedere și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural, cu trei reflectoare – un deziderat mai vechi al celor de la Forumul German, iar pentru monitorizarea monumentului-cruce s-a prevăzut un catarg independent, cu două camere de luat vederi, legate direct la Primărie. Arh. Ioana Mihăiescu, sufletul acestei restaurări, a declarat că: „Sunt deosebit de recunoscătoare că am putut să mă ocup de acest obiectiv și cred că el va declanșa o reevaluare urbanistică a Dealului Crucii, care ar putea deveni o zonă cu un potențial special. Este îmbucurător că se redă reșițenilor un simbol emblematic al orașului.”

Ioan Popa, primarul Reşiţei a ţinut să precizeze ieri, de Ziua Naţională a României faptul că zona va fi accesibilă pentru cei care vor dori să viziteze monumentul: „Pentru că avem o obligație să ne cinstim istoria și să o facem cunoscută pentru generațiile următoare, am demarat, alături de doamna arhitect Ioana Mihăescu și alți colaboratori, procesul de restaurare a acestui important monument. Crucea lui Herglotz va fi reabilitată, iar zona va deveni mult mai ușor accesibilă pentru cei ce doresc să o viziteze. Dragi români, astăzi este ziua în care, împreună, ne sărbătorim țara. Îndemnul meu pentru dumneavoastră este să fim în fiecare zi BUNI ROMÂNI, oriunde ne aflăm! La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 1 =