Criticul literar reșițean Mircea Martin, membru titular al Academiei Române

ECHO 8 2021 2021.08.14. MIRCEA MARTIN 80 71

binary comment

Zielele trecute, Academia Română a votat patru noi membri titulari, printre care și criticul literar Mircea Martin şi lingvistul Gheorghe Chivu. Aceștia erau deja membri corespondenți în cadrul Academiei. Pe locurile disponibile de corespondenți au intrat trei persoane pe secțiile de matematică și chimie. În spațiul public s-a vehiculat faptul că scriitorul român Mircea Cărtărescu ar fi urmat să intre în acest for, dar pe un loc de corespondent, adică de membru nou, la secția de Filologie și literatură.

„Pentru mine apartenența reșițeană a însemnat și continuă să însemne un motiv de mândrie. Iar motivul cel mai adânc și cel mai puternic al acestei mândrii este dat de tradiția industrială extraordinară a acestui oraș, comparabilă cu a celor mai vechi și vestite centre din Europa și din lume. Vechimea, cum știm, reprezintă în sine un titlu de noblețe, titlu pe care însă Reșița l-a cucerit prin muncă temeinică de zi cu zi, an de an, deceniu după deceniu, timp de două secole și jumătate. Și, desigur, prin realizări grandioase pe care alții sunt mai calificați și mai îndreptățiți decât mine să le enumere”, a declarat Mircea Martin la ultima sa vizită în Reșița, cu ocazia evenimentului „Reșița: 250 de ani de industrie”.

Mircea Martin este licenţiat în Teoria literaturii, critică literară şi folclor – Facultatea de Filologie, Universitatea Bucureşti. Este profesor universitar la Universitatea București, fondator şi preşedinte al Asociaţiei Editorilor Români, director al mai multor edituri, potrivit CV-ului său postat pe site-ul Universității București. A primit mai multe premii și distincții de-a lungul anilor și a scris eseuri și studii apărute în presa franceză.

2000: Cetăţean de onoare al Municipiului Reşiţa
2000: Ordinul Naţional „Serviciu credincios” în grad de ofiţer
2004: Ordinul Naţional „Cruzeiro do Sul” al Braziliei în grad de comandor
din 2005 – membru al Academiei Latinităţii (Paris / Rio de Janeiro)
2009: Cetăţean de onoare al Judeţului Caraş-Severin
2010: Decoraţia Regală Nihil Sine Deo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 1 =