Concluzia unui raport: „Este păcat să se piardă un spital care are potenţial şi deserveşte atâţia locuitori“

spital 3

Analiza economico-financiară pe un an şi jumătate – ianuarie 2017 – iulie 2018 – întreprinsă de o firmă specializată din Sibiu a relevat faptul că la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş nu sunt folosite  oportunităţile de care dispune unitatea medicală. Între problemele critice indentificate cele mai acute se referă  la finanţarea insuficientă a spitalului,  prin prisma contractelor încheiate de acesta cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

„Un neajuns major îl reprezintă  necontractarea serviciilor de ambulatoriu. Analizând la faţa locului sursele de finanţare, veniturile pe care le are spitalul, am constatat că, nu sunt contractate aceste prestări medicale, deşi ele sunt făcute de către servicii externalizate pe care le regăsim tot în clădirile spitalului. Această contractare reprezintă cea mai importantă sursă de venituri proprii. Prin acest ambulatoriu se internează pacienţii care sunt trimişi de către alţii, în loc ca spitalul să încaseze banii în relaţia contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Aceasta în condiţiile în care tot spitalul plăteşte cea mai mare parte din utilităţi, iar chiriile sunt modice. Din cei 11.550 de metri pătraţi cât are spitalul, ambulatoriu deţine 2.452 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă peste 21% din suprafaţa totală“, se arată în raportul firmei sibiene.

De precizat că, în momentul de faţă în spaţiul în care ar trebui să funcţioneze ambulatoriul spitalului  există un număr de 26 de cabinete date fie în concesiune, fie în chirie.

Încercarea de „resuscitare“ a spitalului se loveşte, în principal, de reticienţa medicilor deţinători de cabinete private care nu consideră că este necesar un ambulatoriu integrat

Concluzia raportului, una clară: „Înainte se vorbea de subvenţii, de susţinerea statului în privinţa achitării sau ştergerii datoriilor, acum nu mai există aşa ceva. Dacă angajaţii nu vor trage să se obţină venituri să se înţeleagă că nu se vor mai primi salariile. Dacă deschidem acest ambulatoriu, care poate aduce spitalului venituri lunare de 150.000 de lei, toată lumea trebuie să participe, să se producă bani.

Medicii trebuie să înțeleagă că acest spital este finanțat din venituri proprii şi că sunt angajații spitalului. Lupta care se va duce privind înființarea ambulatoriului integrat este că medicii care au cabinete private trebuie să renunțe la contractele pe care le au ei cu CJAS, pentru că ei, totuși, sunt angajații spitalului. Este păcat să se piardă un spital care are potențial și care deservește atâția locuitori”.