Claudiu Dolot vrea să-i ferească pe români de tentativele de phishing

phishing

Președintele Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorilor, Claudiu Dolot, își dorește o mai bună informare a consumatorilor asupra fenomenului de „phishing”.

„Pandemia de Covid-19 a împins, mai mult ca oricând, consumatorii spre achizițiile din mediul online, dar și spre efectuarea multor plăți în regim online. Online-ul vine, fără doar și poate, cu o serie foarte mare de beneficii, însă, deloc de neglijat rămân și riscurile. Un risc foarte mare îl reprezintă datele cu caracter personal.

Fără o atenție sporită, ele riscă să ajungă în baze de date care pot pune probleme, deoarece au ca scop doar înșelătoria”, spune acesta.

Ce este PHISHINGUL?

Phishingul este un tip de infracțiune informatică ce permite hackerilor să se dea drept reprezentanți ai unei autorități, reprezentanți ai serviciilor pentru clienți sau alte surse de încredere, pentru a-ți fura cele mai valoroase informații personale.
Atacurile de tip phishing se produc, de obicei, prin e-mail, dar pot avea loc și prin mesaje text sau chiar apeluri telefonice.
Deci, cum poți ști ce este într-adevăr legitim și ce este o înșelătorie?
ANPC vine în sprijinul consumatorului cu următoarele SFATURI:

  • Ferește-te de oferte „prea bune ca să fie adevărate”;
  • Verifică cu atenție adresele URL și adresele de e-mail;
  • Confirmă autenticitatea înainte de a oferi informații cruciale;
  • Utilizează un furnizor de e-mail cunoscut;
  • Fii precaut la eforturile de caritate în ceea ce privește evenimentele din întreaga lume;
  • Instalează un antivirus cu protecție împotriva phishing-ului;
  • Raportează atacuri potențiale de phishing;
    Pentru a rămâne în siguranță, fiți foarte atenți! Atacurile de phishing sunt relativ ușor de evitat dacă ești educat despre modul în care funcționează.
    Cel mai ușor mod de a te menține în siguranță este să nu dai niciodată informații sensibile sau importante oricui online, decât dacă ești sută la sută sigur că aceștia reprezintă o sursă de încredere. (Sursă foto: Security Magazine)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × one =