Cît de curvă este presa?

Mario Balint

Curvă! Scriam prin 1998 că presa românească tinde să semene tot mai mult cu cea sud-americană, cu jurnaliști ușor de cumpărat de diverse clanuri, grupuri de interese, stăpîni politici. Unii au făcut averi din astfel de practice. Alții se mulțumesc cu o ciozvîrtă aruncată de la masa stăpînului. Odată cu explozia mediului virtual, presa și-a pierdut calitatea, sau misiunea, de cîine de pază al democrației și s-a transformat chiar în trompetă și chiar mijloc de coerciție în slujba celor despre care am vorbit. Orice, mai puțin în slujba cetățeanului!

Articole scrise la comandă, terfelirea unor personae incommode, aruncarea de fumigene în spațiul public pălesc în fața simulacrului de dezbatere electorală la care am asistat în spațiul… academic! Maestrul Ion Cristoiu are, din nou, dreptate: „Este un moment de doliu al presei românești. … De cînd și pînă cînd candidatul este moderator? … E nevoie de un moderator deoarece se presupune că e o confruntare între el și presă. În cazul de față el este șeful presei… „, a afirmat jurnalistul.

Obediența și stupiditatea sînt cele două cuvinte care pot caracteriza prestația jurnaliștilor prezenți care au ridicat doar mingi la fileul prezidențiabilului!

Într-un alt colt de lume, jurnaliștii mor, la propriu, pentru aflarea adevărului, iar autoritățile încearcă să mimeze, măcar, implicarea! Poliţia malteză l-a arestat miercuri pe unul din cei mai importanţi oameni de afaceri din ţară, în legătură cu ancheta privind asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia în octombrie 2017.

Omul de afaceri Yorgen Fenech a fost reţinut după ce poliţia i-a interceptat iahtul în largul insulei, în Mediterana, conform unor surse informate.

Fenech este director şi coproprietar al unui grup de afaceri care a obţinut în 2013 o importantă concesiune energetică din partea guvernului maltez pentru a construi o centrală pe bază de gaz pe insula, deci un fel de investitor strategic, noțiune despre care s-a făcut vorbire, pe larg, în șueta de la bibliotecă.

Jurnalista de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în vîrstă de 53 de ani, care demascase numeroase cazuri de spălare de bani şi corupţie în Malta, a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său.

În februarie 2017, Caruana Galizia a scris pe blogul său despre o misterioasă companie din Dubai denumită 17 Black Limited, afirmînd, fără a aduce dovezi, că aceasta avea conexiuni cu politicieni maltezi. Jurnalista nu a putut descoperi cine era proprietarul companiei. O investigaţie realizată ulterior de Reuters l-a identificat pe acesta în persoana lui Fenech. Potrivit unui email datînd din decembrie 2015, descoperit de autorităţile de reglementare financiară malteze, companii secrete cu sediul în Panama şi deţinute de ministrul de atunci al energiei, Konrad Mizzi, şi de Keith Schembri, secretarul general al guvernului, urmau să primească plăţi de pînă la 2 milioane de dolari în termen de un an de la 17 Black Ltd. pentru servicii nespecificate!

Mai multe persoane au protestat, marți seara, în fața sediului Bibliotecii Centrale Universitare, cerînd o dezbatere reală între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, candidații la alegerile prezidențiale. Fără jurnaliști obedienți, fără aer mai respirabil sau întrebări de genul: e greu să fii președinte? Fără curve!