„Cetăţeanul de Onoare” Ioan Dragalina se întoarce la Caransebeş

nepoata dragalina

Rodica Voiculescu, nepoata Generalului Ioan Dragalina, a donat Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş placheta și diploma prin care Primăria municipiului i-a atribuit Eroului de la Jiu titlul de Cetățean de Onoare Post Mortem al oraşului care păstrează în Parcul Central o statuie a acestuia.

Printr-o scrisoare de mulțumire adresată managerului instituției, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, s-a deplasat la Caransebeș, alături de doi strănepoți ai eroului, unde a participat la festivitățile dedicate acestuia, care au avut loc în 23 septembrie anul trecut, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la nașterea Generalului.

Cu acest prilej, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a organizat, alături de mai multe instituții de cultură și la solicitarea col. (r) Natalia Damian, președinta Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, o manifestare menită să prezinte importanța actelor de vitejie pe care caransebeșeanul Ioan Dragalina le-a lăsat în urmă.

Astfel, la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, oaspeții au putut admira o partea colecției instituției, dedicată Generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. (r) Liviu Groza.

În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București, informează muzeul caransebeşean pe pagina sa de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 9 =