Cei trei purceluși

Mario Balint

Simt o voioşie, aşa, de vacanţă, în deciziile de criză pe care oficialii români le iau în aceste cîteva luni de acalmie. Deh, e vară, românul e cu gîndul la concedii, care prin Baleare, care pe la Eforie, care la Băicoi… E concediu, vacanţă şi o inactivitate cerebrală remarcabilă. De la căldură, cum se zice, în ton cu schimbările climatice! Şi totuşi, lumea din jurul nostru se pregăteşte pentru înfruntarea unui pericol teribil! Mai ştiţi povestea cu cei trei purceluşi? Noi sîntem cel care-şi construieşte coliba din paie şi apoi cîntă şi dansează: „Nu mă tem de lupul sur/lupul prost, lupul sur/ care umblă prin păduri/lupul prost, lupul sur…” ş.a.m.d. De fapt, aşa am şi făcut! Declaraţia premierului referitoare la creşterea economică a României şi la autonomia naţională datorată gazelor aşa seamănă: „Economia României este în creştere, o spun datele Institutului Naţional de Statistică. Primul trimestru al anului a înregistrat o creştere de 6,4%, faţă de perioada similară a anului trecut, şi de 5,1% faţă de ultimul trimestru. Am reuşit să menţinem statistica creşterii economice în cea mai mică bandă de fluctuaţie posibilă. Valoarea anualizată este cu un punct procentual mai mare decît creşterea de 5,4% pe care a înregistrat-o Zona Euro, în care se află cele mai performante economii ale Uniunii Europene”. Anunţ care trebuie corelat cu cealaltă perspectivă de absolută certitudine de care vorbea prim-ministrul român atunci cînd, la mijlocul lunii mai, în Parlamentul României, ne asigura că „Nu mai tîrziu de finalul anului 2026 – începutul anului 2027 să avem resursa de gaz necesară pentru asigurarea independenţei necesare pentru economia românească, pentru consumul public”. Dacă e aşa, pînă atunci tremurăm voioşi!

Ce nu ne spun politicienii români este că din legea off-shore pe care o invocăm atunci cînd facem vorbire despre gazele din Marea Neagră, a fost scos paragraful care spune că în caz de necesitate, gazul rămîne în țară! Adică, înţelegeţi, gazul va fi vîndut, haideți să fim preciși şi corecţi! Experţii avertizează că întreaga Uniune Europeană ar trebui să se pregătească pentru o întrerupere completă a livrărilor de gaze ruseşti, notează EUObserver. Toate ţările UE ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să ceară oamenilor să consume mai puţină energie. În faţa scăderii livrărilor de gaze din partea Rusiei, guvernul german va arde mai mult cărbune în vară, va plăti industriei să nu folosească gaze şi va oferi împrumuturi de miliarde de euro comercianţilor pentru achiziţii de gaze, potrivit Euractiv. În acelaşi timp, coaliţia de guvernămînt din Germania lucrează la un pachet de măsuri menite să diminueze impactul scumpirii dramatice a energiei asupra consumatorilor, scrie Bloomberg.

Ca de obicei, politicienii de la București fac cu totul invers față de cum fac ceilalţi, deciziile bizare asumate la nivelul Ministerului Energiei, prin intermediul trădătorului Virgil Popescu (PNL – OMV), vin să confirme statutul de colonie vîndută 100%. Cum putem explica faptul că Ministerul Energiei închide sau reduce producția de cărbune în producția finală de energie, cînd în alte țări este readusă în activitate? Sigur, în marja optimismului generat de gazele din Marea Neagră! Creştere economică peste cea a zonei euro + certitudinea independenţei energetice totale peste doar cinci ani, mai mult decît senzaţional de bine şi liniştitor pentru cei cărora li se pare că, în realitate, cam altfel, sau chiar cu totul altfel, ar sta lucrurile, cum spun rău-voitorii. Perspectivele cu care lucrează nu numai cei de la Bruxelles, dar pe care le evocă foarte apăsat şefii de la Banca Mondială şi FMI, sînt cele ale instalării extrem de posibile a unei crize economice extrem de grave şi prelungite, rezultat al suprapunerii crizelor actuale şi extrem de probabilei reluări a pandemiei COVID-19.

Semnificativă în acest sens este luarea de poziţie a lui Franz Timmermans, membru al Comisiei Europene, care a spus că există mari şanse ca Europa să se confrunte cu „conflicte foarte, foarte puternice şi certuri” în această iarnă din cauza preţurilor foarte mari la energie, justificînd astfel decizia de ultimă oră a oficialilor de la Bruxelles de a permite – pe termen scurt, adică pentru următorii zece ani – reîntoarcerea la utilizarea cărbunelui: „Dacă societatea noastră va intra în conflicte sociale foarte, foarte puternice şi în certuri deoarece nu va exista energie, cu certitudine că nu ne vom realiza ţintele climatice. Cu certitudine că nu vom ajunge acolo unde vrem dacă lipsa surselor de energie va produce probleme în societăţile noastre şi trebuie să fim absolut siguri că iarna viitoare oamenii nu vor rămîne în frig… Dacă spunem acum NU cărbunelui, nu vom fi foarte convingători în unele din Statele Membre şi vom contribui ca tensiunile în societăţile noastre să crească şi mai mult”. Deci, e liber la cărbune în Europa pentru următorii 10 ani! În România, închiderea minelor de cărbune merge în linie dreaptă! Şi alte bizarerii ecologiste!

Sigur, europenii puternici se pregătesc pentru ce e mai rău, pentru ameninţările de securitate la adresa ţărilor lor, nu de armata lui Putin, ci de criza energetică provocată de un cumul de factori între care ideologia verde nu este de neglijat! Noi, mimăm! Ca în povestea celor trei purceluşi! Fostul premier britanic, T. Blair (1999), spunea că „populaţia este obiectul principal al protecţiei internaţionale în faţa ameninţărilor de securitate, şi nu statele, acestea din urmă nefiind altceva decît instrumente, ca expresie a voinţei cetăţenilor lor. Iar atunci cînd statele NU VOR sau NU POT proteja cetăţenii, comunitatea internaţională are datoria de a interveni”! Sigur, această afirmaţie trădează un anumit tip de logică neo-conservatoare, intervenţionistă, despre care se poate vorbi la nesfîrşit, însă, din punct de vedere logic şi moral, enunţul este corect! Pornind de la această logică, statul are responsabilitatea de a: preveni, reacţiona şi reconstrui!

Pentru a putea preveni, trebuie să deţii informaţia. Ca să deţii informaţia ai nevoie de voinţă, inteligenţă şi resurse. Trebuie să ştii să citeşti semnele vremurilor. Nu ca Mudava, sau „adevărata fiică a mamei Omida”, ci cu calm, cu specialişti, să analizezi factorii de risc şi să acţionezi în consecinţă pentru prevenirea efectelor acestora. Eventual! Nenorocirea abătută peste amărăşteanul carpato-danubiano-pontic are legătură cu schimbarea unei întregi filozofii economice: trecerea de la „visul” Keynes (al economiei sociale de piaţă) la „coşmarul” Milton Friedman, dublată de o ideologizare a conceptelor economice, adică VERDE-ÎNROURAT, noul concept european de control al maselor şi noua paradigmă economică şi socială! Adepţii capitalismului total au umplut de sînge, la propriu, America Latină, Argentina, Chile, Bolivia, au experimentat teoria în Rusia lui Elţîn şi chiar în America lui Bush. Dar ele s-au trezit din coşmar! Acum, „binefacerile” statului minimal se abat şi asupra României! Degeaba ne dăm toţi cu fundul de pămînt, pentru că şi „guweeernuuul meeeu” primeşte „strategia” pe bucăţi, în plic, gîndită, evident, Dincolo. GHINIIIOOONNN! Îmi amintesc de o propoziţie rostită de un congress-man american neo-liberal care spunea în şedinţă de plen: „Noi nu vrem să omorîm statul, ci doar să-l facem atît de mic, încît să-l putem lua de gît şi să-l înecăm în cadă!”. Acum, această viziune, promovată şi de Traian Băsescu împreună cu ciracii lui grupaţi în Guvernul Geniului de la Răchiţele, se răzbună! Un stat slab şi vîndut este principalul duşman al propriului popor care, in extremis, poate fi de acord cu teoria: în această formă, STATUL POATE ŞI TREBUIE SĂ DISPARĂ!

Incorect e că, în acest timp, la Bucureşti, preşedintele nu dezbate cu poporul, ci dictează şi… dezinformează! El are lumea lui, taraba lui cu jucării şi nu poţi să-l obligi să plătească, să zic, întreţinerea! Pe de altă parte, băieţii deştepţi şi neoliberali întîrziaţi fac bancnota mare şi banu gros, pe faţă, fără nici un pic de jenă!

Esenţa acestei REVOLUŢII este: privatizarea totală, pe banii statului, deci a contribuabilului, şi o polarizare socială de 70-80% săraci – 20-30% extrem de bogaţi! Acest transfer are deja loc de mai mulţi ani, mai cu voioşie portocalie în ultimii ani, cînd investiţiile etc. au scăzut şi au crescut cheltuielile aberante. Să vedeţi ce va urma… Un Milton Friedman tras în verde, o schimbare de paradigmă, o nouă viaţă! Să spun cîte ceva şi despre modelul economic propus de Milton Friedman peste care se aşterne nebunia ecologistă şi de schimbare! Aşadar, modelul economic propus de Friedman poate fi impus, parţial, într-un sistem democratic. Sînt totuşi necesare nişte CONDIŢII AUTORITARE pentru a permite implementarea adevăratei sale viziuni. Pentru ca terapia de şoc să poată fi aplicată fără restricţii – aşa cum s-a întîmplat în Chile, în anii ’70, în China, la sfîrşitul anilor ’80, în Rusia, către mijlocul anilor ’90, şi în Statele Unite, după 11 septembrie 2001 – ESTE ÎNTOTDEAUNA NECESARĂ PREZENŢA ADIŢIONALĂ A UNUI ANUMIT GEN DE TRAUMĂ COLECTIVĂ MAJORĂ, CARE FIE SUSPENDĂ TEMPORAR PRACTICILE UNUI STAT DEMOCRATIC, FIE LE BLOCHEAZĂ DEFINITIV!

Într-unul dintre cele mai influente articole ale sale, Milton Friedman a pus bazele tacticilor capitalismului contemporan: „Numai o criză – reală sau percepută ca atare – poate produce schimbări reale. Cînd criza respectivă se petrece, acţiunile întreprinse în acel moment depind de ideile disponibile. Aceasta cred că este funcţia noastră primară: de a produce alternative la strategiile politice existente, de a le menţine în viaţă şi în perfectă stare de funcţionare pînă în momentul în care ceea ce este imposibil din punct de vedere politic devine inevitabil din acelaşi punct de vedere”.

TOATE RĂNILE TREBUIE PROVOCATE SIMULTAN!, spune Milton Friedman!

Europa o percepe ca pe un „dezastru”, şi pe bună dreptate! Turbulenţele politice permit guvernelor şi corporaţiilor să profite de şocul în care se află populaţia şi să implementeze politici avantajoase pentru marile corporaţii. Criza devine astfel locul de intersecţie al super-profiturilor cu mega-dezastrele. Dictaturile din America Latină, din anii 70-80, regimul lui Boris Elțîn în Rusia… toate au adus profituri de mii de miliarde de dolari! „Naomi Klein, autoarea „Doctrinei Şocului”, analizează intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale în economiile unor ţări din America de Sud, sau Europa Centrală şi de Est – de unde ideea de bază a creării sau amplificării unor şocuri artificiale, pentru a aduce în prim-plan nevoia absolută a unei intervenţii externe, urmate de o catastrofă umană fără precedent”, scrie Indymedia.org.

Un exemplu care, pe mine, m-a marcat profund: în anii ‘50, americanii conştientizează că America Latină, profund marcată de jaful colonialismului, alunecă spre comunism, iar Casa Albă cere MĂSURI URGENTE. Fundaţia Ford, implicată direct în afaceri în Chile şi Argentina, finanţează studii economice la Universitatea din Chicago pentru tineri „de perspectivă”. Programul de burse durează 20 de ani! Urmează apoi o serie neîntreruptă de acţiuni de instruire, subvenţionare şi sprijinire directă a unor puciuri militare şi mişcări contrarevoluţionare vizînd schimbarea regimurilor ostile intereselor corporaţiilor americane, începînd din Chile, Brazilia, Argentina (unde compania Ford ajunge să participe direct la represiunea în care au fost făcuţi „dispăruţi” aproximativ 30.000 de oameni, transformîndu-şi chiar una dintre halele de producţie într-un centru de detenţie şi tortură), continuînd cu restul ţărilor aparţinînd Conului de Sud şi ajungînd apoi pînă în Europa de Est. Bursierii au ajuns să conducă economiile acestor ţări, prin programe de guvernare „la pachet” denumite „Cărămida”, trecute prin asumarea răspunderii guvernamentale prin parlamente total siderate de măsurile economice propuse! Vă sună cunoscut? Modelul se repetă!

România a fost adusă în prag de colaps şi sîntem datori pe viaţă finanţelor internaţionale. Aceasta a fost politica de stat DELIBERATĂ a regimului Iohannis, plata pentru rămînerea la putere, cu forţa, a guveeeernului meeeu! Guvernul celor trei purceluşi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × three =