Cât adevăr mai conţine sloganul „Tăt Banatu-i fruncea“?

PARCHET 1

În campania electorală pentru alegerile europarlamentare, pe uliţele satelor cărăşene au curs lapte şi miere. Bineînţeles, la figurat. Dinspre PSD, viitorul părea chiar mai promiţător decât în Occident: internet în fiecare casă, reţea de gaze în toate cătunele, şcoli şi grădiniţe noi sau reabilitate, uliţe asfaltate, dispensare, after school. Mai reţinuţi, liberalii au lăudat hărnicia oamenilor satului, invocând sloganul cu „Tăt Banatu-i fruncea“. Statisticile de tot felul ne arată că lucrurile nu mai stau nici pe departe aşa.

Spre exemplu, conform datelor Direcţiei pentru Politici Fiscale şi Bugetare Locale din cadrul ministerului Dezvoltării, date publicate de www.analizeeconomice.ro, Caraş-Severin se situează pe ultimul loc în ţară la capitolul „venituri totale la bugetul comunelor“. Primăria Bozovici a avut în 2018 venituri de 9,07 milioane de lei, un mizilic pe lângă cele 68 de milioane de lei în cazul Chiajnei, cea mai bogată comună din ţară, după acest criteriu. Alte comune bogate: Floreşti, judeţul Cluj – 46,86 milioane de le, Dragomireşti şi Mogoşoaia, ambele din Ilfov, cu 35,89, respectiv 34,03 milioane de lei. Până şi judeţe considerate ca fiind cele mai sărace din România au comune mai bogate decât cele din Caraş-Severin. Spre exemplu, Tutova, din Vaslui, a avut venituri de peste 15 milioane de lei, Mihai Eminescu-Botoşani, 14,4 milioane de lei, Suseni-Harghita, 17,17 milioane lei. Până şi mult hulitul Telelorman este cu mult peste Caraş-Severin, comuna Ţigăneşti a avut anul trecut venituri totale de 15 milioane de lei.

În Regiunea Vest, cele mai bogate comune sunt în Timiş: Dumbrăviţa, cu venituri totale la bugetul local de peste 35 de milioane de lei, şi Giroc – 33,7 milioane de lei. Vladimirescu este cea mai bogată din judeţul Arad, cu 19,38 milioane de lei, iar Ribiţa, din Hunedoara, a avut venituri de 12,3 milioane de lei. Noi excelăm în campaniile electorale şi ne furăm singuri căciula.