Caravana de promovare a proiectului de restaurare a Școlii Pittner din Reșița continuă și în 2022

scoala pittner caravana

Echipa Euroland Banat Association din Reșița continuă seria de întâlniri pentru promovarea proiectului de restaurare a Școlii Pittner. Astfel, ieri, caravana a poposit la Liceul Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa, unde elevii au aflat povești despre proiect și au desoperit „nestematele“ patrimoniului local, fie el cultural, natural sau de patrimoniul industrial și feroviar. O astfel de întâlnire a avut loc luna trecută și la Liceul Mircea Eliade din Reșița.

„Întâlnirile cu elevii și studenții sunt ocazii noi de a dezbate subiecte precum patrimoniul cultural, industrial și natural al zonei sau despre Reșița de odinioară, Banatul istoric precum și despre renașterea orașului prin educație și cultură“, declară Andrei Szabo, preşedintele Asociaţiei „Euroland Banat”.

Proiectul de restaurare, aprobat în toamna lui 2020, cu finanțare prin Granturile SEE 2014-2021, urmărește reabilitarea și transformarea monumentului într-un viitor centru cultural. Clădirea va găzdui evenimente locale care vor ajuta atât la revitalizarea monumentului istoric, cât și la îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural prin readucerea acestuia în atenția  comunități

Școala Pittner, clădire emblematică a Reșiței

Pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică și socială a municipiului nostru, școala privată primară ’’Pittner Schule’’, chiar în casa familiei formate din August și Helene Pittner, la parterul acesteia. Întregul etaj era ocupat de familia celor doi învățători.

Pittner Bacsi, așa cum era numit îndrăgitul învățător August Pittner de către locuitorii Reșiței, a locuit aici până la moartea sa, în 17 noiembrie 1965. Până în preajma Revoluției din 1989 casa, declarată acum monument istoric de categoria B, a fost îngrijită de locatarii acesteia, însă următorii au neglijat-o total, ajungând într-o stare de degradare avansată. Ajunsă la venerabila vârstă de 150 de ani, casa mai păstrează un ceas solar aflat, uimitor, într-o stare încă bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 14 =