Caraș-Severin: O treime din deșeurile menajere generate în tot județul rămân anual necolectate

deseuri menajere

Potrivit datelor furnizate de Asociația „Mai Mult Verde“, o treime din deșeurile menajere generate în județul Caraș-Severin rămân anual necolectate. Concluzia reiese din cifrele prezentate în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD), aprobat în iunie 2021. Potrivit acestuia, din cele peste 35.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 31,72% (11.175 tone) au rămas necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deșeuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării.

Comunele Socol, Berzasca și Pojejena din județul Caraș-Severin au înregistrat o performanță foarte bună privind rata de reciclare, comparativ cu celelalte localități de pe Dunăre. Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este de 100% în mediul urban și de 86,22% în mediul rural. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 4 fracții atât în mediul urban cât și în mediul rural, la un tarif de 11,5 lei/ pers./ lună (urban) și 5 lei/ pers./ lună (rural).

Fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 14,5 kilograme de plastic

„Este dovedit faptul că gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare. Dintre județele analizate, în cazul a trei județe – Caraș-Severin, Olt și Mehedinți, sistemul a intrat în operare la finalul anului 2020 și respectiv 2021, ceea ce explică lipsa rezultatelor. În plus, mai sunt județe în care nu s-au finalizat licitațiile pentru atribuirea contractelor de delegare, așa cum este cazul județelor Brăila și Constanța. Acolo unde încă sunt sincope trebuie identificate atât cauzele cât și soluțiile potrivite fiecărei situații”, a declarant Liliana Nichita, Director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Potrivit raportului oficial, aproape 4.000 de tone de plastic sunt generate anual în județul Caraș-Severin, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 14,5 kilograme de plastic. Din această cantitate, doar 8% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

„În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, Președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + two =