Caransebeşul nu a reuşit să-şi aleagă viceprimarul

alegere viceprimar Caransebes

Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeş a găzduit vineri, 30 octombrie, prima şedinţă extraordinară a noului Consiliu local, cel mai important punct fiind alegerea viceprimarului municipiului.

Preşedintele de şedinţă, decanul de vârstă al consilierilor, Valentin Dascălu, a fost întrerupt imediat după citirea ordinii de zi de către secretarul primăriei, Ana Bratu, care a spus că, legal, primul punct nu ar trebui să fie alegerea preşedintelui de şedinţă pentru următoarele trei luni, ci, din moment ce şase din cei şapte consilieri liberali au fost validaţi de instanţă după ce ceilalţi 13 aleşi au depus jurământul, şedinţa trebuie să înceapă tocmai cu depunerea jurământului celor şase supleanţi aflaţi pe listele PNL la alegerile din 27 septembrie.

Ana Bratu a ţinut să lămurească situaţia: „A apărut în Monitorul Oficial Nr. 1007 Ordonanţa de Urgenţă 190/2020, care prevede că alegerea viceprimarilor se face după validarea tuturor mandatelor şi depunerea jurământului, în condiţiile legii, de către toţi consilierii locali. În concluzie, punctul 1 este depunerea jurământului de către toţi cei şase consilieri PNL validaţi de instanţă şi apoi dezbaterea celorlalte puncte, în ordine”.

Social-democraţii au luat o pauză de 15 minute, pentru a se convinge de adevărul celor spuse de Ana Bratu, care le-a pus la dispoziţie toate documentele pe care le-a citat.

Întorşi în sală, consilierii PSD şi cei ai Pro România s-au declarat de acord cu schimbarea ordinii de zi, conform prevederilor OUG 190/2020.

În aceste condiţii, au depus jurământul de consilier Emanuela Crăciunescu, Cristian Dragomir, Maria Poneţchi, Sebastian Purdescu, Vasile Rafa şi Lazăr Todorescu, cu toţii supleanţi pe listele PNL, întârzierea cu care au fost validaţi de instanţă datorindu-se faptului că toţi ceilalţi candidaţi aflaţi înaintea lor la alegerile locale s-au retras.

Noul preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni a fost ales Ilie Iova.

S-a trecut apoi la alegerea viceprimarului, o operaţiune care se anunţa dificilă, deoarece Aurel Păsat, consilier din partea PMP, a lipsit pe motiv de boală, el putând înclina decisiv balanţa spre una dintre tabere.

Primarul Felix Borcean l-a propus pentru funcţia de viceprimar pe Felician Pasere, de la Pro România, iar Vasile Rafa, pe liberala Andra Pleşa. Votul a fost secret, iar rezultatul a fost unul de egalitate, „scor”, de 9-9. Conform regulamentului, votul a fost reluat peste 10 minute, care au reprezentat pauza cerută din nou de social-democraţi pentru a se consulta, însă şi după această rundă egalitatea a persistat.

În aceste condiţii, primarul Felix Borcean a convocat o nouă şedinţă pentru ziua de joi, 5 noiembrie, la ora 16, atunci când votul pentru alegerea viceprimarului municipiului Caransebeş va fi reluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + seventeen =