Buturuga Arafat

Mario Balint

La cîte mizerii s-au scris despre dr. Raed Arafat, ultimele declarații ale oficialilor ar trebui să ne lase reci. Să nu ne mai gîndim că grupuri puternice de interese doresc privatizarea serviciului de urgență în România, care înseamnă o mare Milka de muls, milioane de euro deversate în buzunare private în detrimentul unui sistem integrat de salvare a vieților românilor, ci să luăm doar declarațiile directe ale trompetelor politice susținute din umbra de aceste grupuri. Care, conduc, de altfel, România.

Klaus Iohannis a afirmat joi, la Galaţi, că guvernul face o evaluare în cazul secretarului de stat Raed Arafat şi că aşteaptă ca săptămîna viitoare să primească un răspuns lămuritor. „Am solicitat o soluţie de la guvern şi aştept săptămîna viitoare să primesc un răspuns lămuritor, ca să nu spun altceva. Nu o să fac eu o evaluare, dar guvernul va face o evaluare şi voi insista pe lămuriri în acest sens”, a spus Iohannis, întrebat cum a rămas cu schimbarea lui Raed Arafat.

Pare mai mult decît o împingere pe scări, vorba unui coleg entuziast!

Marota Arafat nu îi dă pace lui KWI de multă vreme, iar neînțelegerile din cadrul discuțiilor referitoare la spațiul aerian au mînărit jegos un filmuleț de la Colectiv, dînd prilejul primului om în stat să glăsuiască. Pe 13 noiembrie Iohannis a spus că a fost „răscolit” de înregistrarea intervenţiei de la Clubul Colectiv, apărută în spaţiul public, şi a precizat că aceasta trebuie analizată de cei care cercetează faptele petrecute atunci. Întrebat dacă secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămînă în continuare în guvern, preşedintele a spus că prim-ministrul Ludovic Orban şi echipa lui „vor face o analiză şi vor da un răspuns pe tema aceasta”.

Raed Arafat a fost una dintre primele ținte ale PNL încă de la venirea la putere. În ultimele zile, informațiile despre îndepărtarea celebrului medic s-au înmulțit. Pe surse, se pare că săptămîna viitoare va veni rezultatul ”analizei” în privința lui Arafat, care s-a pus la dispoziția noului guvern după ce i s-a sugerat să-și dea demisia.

„Poziţia mea despre partea cu demisia sau cu demiterea – e dreptul oricărui guvern care vine şi oricărui premier şi oricărui ministru care vine aici să-mi zică ‘Nu vreau să mai lucrez cu tine!’. Şi, credeţi-mă că nu voi sta un minut mai mult. Eu nu-mi înaintez demisia, pentru că nu vreau să aud niciodată că ‘Tu ai plecat, nu noi te-am dat afară’. Cine vine poate să decidă să-mi spună să plec şi plec. La plecare voi face următorul lucru – voi explica amănunţit unde era sistemul, unde l-am găsit în 2007, când am venit la Ministerul Sănătăţii, unde am ajuns cu el şi ce am găsit în 2014, când am venit la Ministerul de Interne şi au crescut responsabilităţile, inclusiv pe partea situaţiilor de urgenţă şi aviaţie şi mai ales ce s-a realizat pînă acum, unde sîntem acum şi care sînt planurile pentru următoarea perioadă, care sînt în curs de realizare”, a spus Raed Arafat.

Presiunile asupra șefului DSU sînt enorme și media cu ordin pe unitate aruncă cu zoaie asupra întregului sistem de urgență, direct, sau subliminal, cu fotografii ilustrative în care apar echipaje SMURD la articole despre sistemul medical.

Şeful DSU a rugat oamenii să aibă încredere în angajaţii de la Ambulanţă şi în pompieri. „Vreau să vă asigur că împreună şi cu pompierii şi cu colegii de la Ambulanţă şi de la toate serviciile de urgenţă care funcţionează acum în ţară vă stăm la dispoziţie, sîntem în serviciul dumneavoastră şi vă rog ca în continuare să aveţi încredere în aceşti oameni, pentru că la acest moment alţii nu avem. Încercăm să le ridicăm nivelul”, a transmis Arafat.

El a adăugat că nu este adevărat că pompierii nu sînt instruiţi pentru dezastre. „E adevărat că intervenţia de la Colectiv a fost una foarte specifică şi o intervenţie, o tragedie cu care nu s-a mai confruntat deloc ISU Bucureşti-Ilfov, motiv pentru care noi am început să organizăm cursuri de răspuns la astfel de situaţii, pe lîngă exerciţii. (…) Nimeni nu are dreptul să vină să diminueze încrederea într-o instituţie extrem de importantă per ansamblu pentru Bucureşti dacă vorbim de ISU-BIF, dar pentru ţară dacă vorbim de IGSU. Încercarea de a reduce încrederea în această instituţie nu va face decît să îngreuneze intervenţiile acestei instituţii pentru populaţie”, a afirmat Raed Arafat.

Scandalul cu ”filmul de la Colectiv” a venit într-un moment cel puțin ciudat. Mai precis, a picat la fix pentru Iohannis, înghesuit de mass-media independentă pe tema unei confruntări electorale și a unor dezbateri serioase pe relații internaționale.

În 2012, chiar înainte de căderea guvernului Boc, Traian Băsescu spunea direct: ”Dacă este un duşman mai mare al apariţiei încă unui sistem privat de sănătate, el se numeşte Raed Arafat”, dar și că ”Sînt interese gigantice legate de noua lege a Sănătații”. Băsescu insista atunci asupra coexistenței unor servicii private de intervenții-urgență cu SMURD-ul, deja o instituție funcțională și bine croită de către dr. Raed Arafat.

În 2015, chiar Arafat declara că sînt interesați de privatizarea SMURD ”cei care vor să aibă acces la fondurile publice destinate situațiilor de urgență”.

Este evident, comercializarea, privatizarea serviciilor SMURD vor impune facturi ridicate contribuabililor. Dar, sîntem deja familiarizați cu cheltuielile pentru energie electrică, carburanți etc. Cum vor coopera Casa Națională de Sănătate, Ministerul Sănătații, Ministerul de Interne cu SMURD-ul într-o mai bună servire a populației?

Autorii schimbărilor, sper că NU și ministrul de interne Ion Marcel Vela, nu se sinchisesc de micile detalii. Cei aleși se tratează la Viena și în alte clinici din Occident… Și nu pe bani puțini!