Baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de AJOFM Caraș-Severin, majorate de la 1 martie

CURS SOMERI

COMUNICAT DE PRESĂ

Indemnizația de șomaj și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă aplicate de AJOFM Caraș-Severin care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc de la 1 martie 2024.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru anul 2023 este de 10,4%, astfel că ISR crește de la 598 de lei la 660 de lei. Drept urmare, indemnizația de șomaj precum și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, stabilite prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aplicate de AJOFM Caraș-Severin, se majorează astfel:

1. Indemnizația de șomaj va creşte cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană. Acest drept se calculeaza astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizației de șomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

2. Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) – creştere de la 299 lei la 330 lei lunar.

3. Prima de inserţie acordată absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) – creștere de la 1.794 lei la 1.980 lei.

4. Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) – creșterea subvenției lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.

5. Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) – creșterea subvenției lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la 299 lei la 330 lei.

Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraş-Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =