Astăzi se sărbătoresc 250 de ani de la aprinderea primelor două furnale la Reșița, „Josephus” și „Franziskus”

Resita 250

Astăzi, 3 iulie se sărbătoresc 250 de ani de la aprinderea primelor două furnale la Reșița, „Josephus” și „Franziskus”, eveniment petrecut în 1771 şi care este considerat momentul zero al ceea ce reprezintă astăzi municipiul Reșița.

Tot astăzi se împlinesc 150 de de ani de la inaugurarea Parcului „Josefin”, actualula Grădina Zoologică „Ioan Crișan” a Primăriei Municipiului Reșița. Demersurile creării acestui parc s-au realizat acum 150 de ani pentru a marca împlinirea la 3 iulie 1871 a 100 de ani de industrie la Reșița.

Pentru a marca ambele evenimente, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin împreună cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița au editat câte un plic filatelic ocazional. De asemenea au realizat și câte o ștampilă ocazională, aprobate de Federația Filatelică Română și de Poșta Română. Întreaga corespondență care pleacă astăzi de la Oficiul Poștal Reșița 1, va fi obliterată cu aceste două ștampile.

Fondarea uzinelor din Reşiţa
Complexul industrial Reşiţa este situat în partea de sud-vest a României într-o pitorească zonă depresionară a Banatului Montan, la vest de munţii Semenicului. A fost fondat în 3 iulie 1771 prin darea în exploatare a primelor furnale şi forje şi reprezintă cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa.

De subliniat că, prin momentul inaugurării lor, uzinele din Reşiţa devansează fondarea unor fabrici de renume precum Krupp Germania (1811), Vitkovice (1829), Donavitz (1836), MAN (1834), Sulzer (1834) Burmeister Wain (1843), Skoda (1851).

Dacă începutul a fost consacrat sectorului metalurgic, treptat s-a constituit şi s-a dezvoltat sectorul construcţiei de maşini ajungând ca în ultimul sfert al secolului XIX, acest sector să devină preponderent. Cele două sectoare au coexistat vreme îndelungată completându-se reciproc în cadrul aceleiaşi unităţi complet integrate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 6 =