Asociația Acasă în Banat salvează morile de la Răcășdia

acasa in banat racasdia

Sâmbătă, 18 martie 2023, în colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate, Asociația Acasă în Banat organizează o acțiune de voluntariat la morile din comună la care sunt invitați să participe toți iubitorii de patrimoniu și de frumusețile satului bănățean.

Este vorba despre două mori amplasate pe râul Vicinic: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de 9 mori care existau în urmă cu un secol aici.

„Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune. Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare. Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală“, spun reprezentanții asociației.

Intervenția de la Răcășdia se va concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă.

Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (irugă) care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 metri până la Moara din Sat. Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă (fie pentru măcinat, fie cu scop turistic) este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 5 =