Armata, pe spate

Dacă îl suni acum pe Stoltenberg şi-l întrebi cine este şeful Armatei Române, ţară NATO, îţi va da un singur răspuns! Sau pe Patrick Shanahan, secretarul american al apărării. Sau pe Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, sau pe generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, deşii, ultimii doi s-ar putea să-ţi răspundă mai nuanţat…

MApN se judecă în Civil pentru „înlăturarea” din funcţie a capului militar al ţării! Aţi mai auzit, văzut, undeva? MApN a depus la Curtea de Apel Bucureşti două acţiuni în contencios administrativ avînd acelaşi obiect: „anulare act administrativ + suspendare dec. nr. 1331/28.12.2018″. Mă rog, primul, cel judecat în 11 ianuarie a.c., se referea la SUSPENDARE şi a intrat în vigoare DE ÎNDATĂ, rămînînd valabil pînă la pronunţarea dfinitivă a instanţei, pe fond, în al doilea proces, cel cu ANULAREA ACTULUI ADMINISTRATIV. Aşadar, Decretul de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, a fost suspendat de Curtea de Apel București. În aceste condiții, generalul de brigadă Laurian Anastasof a preluat funcția. Generalul Anastasof a fost consilierul ministrului Apărării, Gabriel Leș, iar cu două zile în urma suspendării decretului a fost numit noul locțiitor al șefului Statului Major al Apărării. Din 2013, el ocupase funcția de șef al Statului Major al Forțelor Aeriene.

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut marţi un nou termen în cel de-al doilea proces deschis de MApN împotriva Administraţiei Prezidenţiale, ce are ca obiect o cerere de anulare a decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis, şeful CSAT, prin care a fost prelungit mandatul şefului SMAp, Nicolae Ciucă.

Potrivit AGERPRES, judecătorul care se ocupă de acest caz, Silviu Barbu, a explicat că îl va cita pe Nicolae Ciucă la următorul termen al procesului din 26 februarie, arătînd că decizia ce se va lua în acest dosar va avea efecte asupra carierei generalului şi trebuie să-i fie dat dreptul la un proces echitabil.

„Dat fiind specificul cauzei, instanţa urmează să introducă în cauză, în calitate de pîrît, a numitului Nicolae Ciucă. În motivare, instanţa are în vedere, pe scurt, faptul că o eventuală soluţie interferează cu cariera militară a ofiţerului Nicolae Ciucă, soluţia ce urmează să se pronunţe urmînd să influenţeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestuia, iar respectarea dreptului la un proces echitabil impune ca, într-un litigiu dedus judecăţii pe rolul unei instanţe, să fie avute în vedere drepturile şi libertăţile persoanelor asupra cărora actele judiciare pot să aibă influenţă. Acesta este un element de esenţă al statului de drept”, a motivat magistratul.

De asemenea, judecătorul a pus în vedere MApN şi Administraţiei Prezidenţiale să analizeze posibilitatea ajungerii la o înţelegere amiabilă.

Ca simplu cetăţean, cu stagiul militar mai mult decît satisfăcut, am trei vorbe să mai spun:

1) Încrîncenarea asta nemaivăzută de a schimba comanda Armatei sub orice formă, pute a politică de la o poştă! O politică de moment, nepregătită, cu interese pentru “acum” şi nu pe termen lung. Nu cred că ministrul Leş îi poate reproşa ceva generalului Ciucă! Din păcate, această acţiune în instanţă, nemaivăzută într-o ţară NATO tîrăşte în mocirla politică ARMATA, cea mai respectată instituţie a fragilei noastre democraţii post-comuniste. Într-o ţară sud-americană un astfel de gest politic împotriva Armatei s-ar fi soldat cu eliminarea fizică a ministrului “prea voluntar”. Încăpăţînarea asta de a schimba comanda este politică eminamente şi datorită faptului că generalul Anastasov – un profesionist excepţional! – a ocupat o funcţie politică, de “consilier al ministrului”.

2) Judecătorul cere MapN-ului şi Administraţiei Prezidenţiale „să dea la pace”! Păi, nu ar fi trebuit „să dea la pace” în decembrie? Sau în octombrie? Să discute, să se sfătuiască, pentru că în joc este credibilitatea celei mai importante instituţii de forţă care arborează tricolorul (asta e o propoziţie pentru naivi şi sentimentali!). Umbla prin tîrg un zvon cum că după ieşirea la pensie a Generalului Deşertului, o formaţiune politică importantă, din opoziţa dezlînată, l-ar fi vrut preşedinte. De partid! Intrarea în politică a unui personaj de talia lui Nicolae Ciucă ar destabiliza sondajele şi ar trage pe dreapta o mulţime de trepăduşi fanarioţi şi impostori care se împăunează cu carnetul de membru! Iohannis, prevăzător cum îl ştim, şi-a pus trepăduşii la adăpost, prelungind încă un an mandatul Comandantului militar al României. Nu ştiu, e o bîrfă, să o luăm ca atare…

3) După mintea mea – şi a altora! – astăzi, Armata nu mai are Comandă! Suspendarea decretului semnat de Iohannis şi împuternicirea generalului Anastasov a rezolvat doar problema administrativă a conducerii militare, potrivit legii. Adică, benzină, hîrtie de scris, anvelope de iarnă, geamuri sparte etc. Conform Legii, locţiitorul împuternicit nu poate emite ordine şi/sau dispoziţii şi nu poate reprezenta Armata la nivel internaţional. Ne aflăm în situaţia paradoxală în care, astăzi, Statul Major al Apărării are doi şefi, dar nici unul, nici celălalt, nu-şi pot exercita atribuţiile.

Suspendarea decretului s-a făcut în baza art. 14 a Legii 554/2004, a Contenciosului Administrativ şi Fiscal, care spune că Suspendarea executării actului se face, “(1) În cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral pînă la pronunţarea instanţei de fond”.

Deci, cu alte cuvinte, un act administrativ va putea fi suspendat din executarea sa numai în situaţia în care instanţa va constata în mod temeinic îndeplinirea cumulativă a celor două condiţii: existenţa unui caz bine justificat şi necesitatea evitării unei pagube iminente ireparabile sau dificil de reparat.

Aşadar, în acest week-end, rămîne cum am stabilit: Armata e pe spate! „Pe burtă” ar fi poziţie de luptă dar, după cum se poate vedea, nu există comandant! Nu că ar veni Armata a 14-a peste noi, dar, aşa, ca chestie…