A tunat şi i-a adunat!

Aşa spune o veche vorbă românească, lucru care parcă se potriveşte de minune guvernului condus de Viorica Dăncilă. Iar aici mă refer la exprimările minişrtilor, la ideile lor nastruşnice, dar şi la performanţele dovedite de-a lungul mandutului.

Să-l luăm pe ministrul Energiei, Anton Anton, dr. inginer prof. univ. etc., care zilele trecute ne-a lăsat muţi de uimire cu ideea sa genială, unică în lume, de a stoca energia electrică în depozitele de gaze. Unii au zâmbit, alţii s-au amuzat copios ori au făcut băşcălie de această exprimare nefericită care, încă o dată, ne arată că nu îţi trebuie şcoală multă ca să vorbeşti corect limba română. Însă la noi în politică tocmai asta contează cel mai mult: cu cât eşti mai agramat, cu atât mai mult te apreciază partidul.

Un alt exemplu. Ecaterina Andronescu, un ministru care a condus, degeaba, Educaţia, ori de câte ori PSD a fost la Putere. Altfel spus, Andronescu s-a ţinut de Educaţie ca scaiul de oaie, nereuşind să facă mare brânză, însă de cacao, da. La sfârşitul săptămânii, pe ministră a cam luat-o gura pe dinainte, şi tot din cauza limbii române, spunând că s-ar impune clase speciale pentru copiii cu dificultăţi de învăţare. Reacţia celor care ştiu să citească printre rânduri nu s-a lăsat aşteptată. Ecaterina Andronescu a dat-o la întors, dar e prea târziu.

Ultimul, dar nu cel de pe urmă trecut în lista cu cei ce pot face cu succes faţă la gala umorului românesc, este Petru Daea, de la Agricultură. Prieten declarat al oii şi duşman al cormoranilor care au ajuns să se scalde în piscinăe şi să culce pe şezlonguri, Daea se umple de penibil de cum deschide gura. El face show pe unde se duce. Agramat, dar perseverent, Daea  nu se jenează când toţi fac mişto de el. Dimpotrivă, crede că aceia care râd de el o fac din invidie sau din cauza frustrărilor.

Ca Anton Anton, Andronescu şi Daea e plină politica românească, iar acest lucru îmi aduce aminte de o vorbă auzită nu de mult: „Dacă îi dăm la o parte sau îi arestăm pe toţi ce au diplome false, teze plagiate ori sunt incompetenţi, rămânem fără senatori, deputaţi şi miniştri“.