Anul doi, felul doi

Mario Balint

Joi-seară, cerul Odessei a fost brăzdat de puternicele reflectoare ale apărării anti-aeriene ukrainene, în căutarea de drone sinucigaşe. A fost un spectacol suprarealist, tunelurile de lumină intersectîndu-se şi izbindu-se de pătura de nori groşi, veniţi dinspre mare. Noaptea a fost liniştită, dimineaţa, asemenea. La Catedrala Ortodoxă din Odessa a fost oficiată o rugăciune comună pentru victimele agresiunii ruseşti din ultimul an. Au fost 40 de morţi în atacurile cu rachete şi drone, în întreaga regiune Odessa, într-un an de război. Au fost lansate 100 de proiectile reactive, iar alarma de raid aerian a sunat de 615 ori la Odessa, potrivit serviciului de presă al Primăriei Odessa. Recordul a fost pe 6 mai, cînd alarma a sunat de 10 ori. Cea mai lungă alertă aeriană de la Odessa a fost înregistrată pe 15 noiembrie şi a durat aproape 6 ore. Pentru regiunea vecină, Nikolaev, bilanţul unui an de război înseamnă 10.756 de clădiri rezidenţiale distruse. Dar şi beciurile reci şi umede ale adăposturilor, explozii, dar şi sunete neidentificate amplificate de frică.

Războiul intră, însă, într-o logică a lui, într-o rutină, şi de vineri dimineaţă, de la ora 5, am păşit în cel de-al doilea an al invaziei ruse, un an al victoriei, dacă ar fi să-i credem pe oficialii de la Kiev, un an de pregătire a infrastructurii pentru primirea tancurilor americane Abhrams, care vor sosi în Ukraina, probabil, anul viitor, potrivit oficialilor de la Pentagon.

Ukraina intră într-o nouă perioadă de război, avînd sarcina de a învinge agresiunea rusă. Apărătorii noştri vor începe o contraofensivă şi se lucrează pentru asigurarea acesteia, informează pagina de Facebook a ministrului ukrainean al apărării, Oleksi Reznikov, dorind să însufleţească apărătorii ukraineni. Ministrul a menţionat că victoria este atunci cînd Ukraina va fi suverană şi independentă în cadrul graniţelor recunoscute internaţional, o ţară de succes, prosperă, puternică şi… nu va mai exista Rusia în forma ei actuală! Interesant…

Acesta a atras atenţia asupra faptului că există o coaliţie de 54 de ţări care susţin Ukraina, aşa că „nu sîntem singuri în această luptă”. „Ce ne aşteaptă? Mai multe arme, inclusiv ukrainene. Vom lovi mai tare şi la distanţă mai mare, în aer, la sol, pe mare şi în spaţiul cibernetic. Va fi contraofensiva noastră. Lucrăm din greu pentru a o pregăti şi pentru a o asigura” – a rezumat ministrul ukrainean.

Dincolo de reţelele de socializare, în estul ţării, încleştarea între cele două forţe slave este aproape epică. Bahmut-ul va fi un al doilea Mariupol! Patronul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat la primele ore ale dimineţii cucerirea localităţii Berhivka, situată la 7 km nord de Bahmut, forţele ruse strîngînd astfel încercuirea acestui oraş strategic din regiunea Doneţk şi reuşind să taie mai multe rute importante de aprovizionare a trupelor ukrainene care luptă în zonă. La sfîrşitul săptămînii, Wagner a primit întăriri şi a cucerit Yahdine şi Bohdanivka. Krasne, extrem de bine fortificată de mai bine de şase luni, probabil că va fi ocolită de armata privată a lui Prigojin. Sîmbătă, în liniile ukrainene a venit comandantul forţelor terestre, generalul Oleksandr Syrskyi, cel care în septembrie anul trecut a fost arhitectul succesului contraofensivei pe linia Harkov, pentru a încerca să mai salveze ceva. Sîmbătă după-amiază, ukrainenii au aruncat în aer barajul de la Artymovsk, aflat la sud de Yahdine, pentru a încerca să oprească ofensiva „muzicienilor”, cum sînt numiţi contractorii Grupului Wagner. În urma acestei manevre, Bahmut-ul a rămas total fără apă! Există mai multe informaţii potrivit cărora mai mulţi voluntari străini, din Legiunea Străină Ukraineană, au părăsit frontul de la Bahmut. Bahmut-ul este al doilea Mariupol! Din orgoliu! Dar, voi scrie altă dată! Săptămîna trecută, Grupul Wagner a revendicat cucerirea localităţii Paraskoviivka, la intrarea dinspre nord în Bahmut, în apropiere de două rute principale. Berhivka, cucerită în această dimineaţă (ieri – n.r.), este situată la sud-vest de Paraskoviivka.

Capturarea Bahmutului este crucială pentru forţele ruse, întrucît deschide calea spre Slaviansk şi Kramatorsk, principalele bastioane ukrainene din estul ţării.

Ştirea zilei de 24 a fost legată de faptul că primele tancuri Leopard 2, din Polonia, au sosit în Ukraina. În week-end, polonezii au mai trimis încă 60 de tancuri foste sovietice, modernizate. Oficialii de la Kiev au precizat că dispun de număr limitat de tancuri, majoritatea din perioada sovietică sau post-sovietică. Potrivit informaţiilor, Ukraina avea cam 850 de tancuri înainte de război şi a pierdut pe parcursul anului mai mult de 450 dintre acestea. E posibil ca pierderile reale să fie mai mari, pentru că oficialii militari nu fac cunoscut cîte tancuri au în dotare, spunînd că numărul acestora e secret de stat.

Pentru aşteptata contraofensivă terestră, armata ukraineană ar avea nevoie de cel puțin 100-150 de tancuri occidentale pentru a avea un impact real pe cîmpul de luptă. Numărul este important! S-ar putea să nu schimbe situația de pe front, dar se va putea observa că forțele armate ukrainene vor fi mai eficiente. La fel ca și artileria, tancul este o armă preponderent ofensivă, loveşte inamicul și își schimbă rapid poziția. Leopard 2 asigură, în plus, o foarte bună protecție a echipajului.

Produs în Germania, Leopard 2 este un tanc principal de luptă care are o autonomie de aproape 500 de kilometri și atinge o viteză maximă de 68 de kilometri pe oră. A început să fie folosit în 1979, fiind echipat cu un tun de calibru 120 mm și cu două mitraliere de 7,62 mm. A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decît alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține Leopardurile aprovizionate cu piese de schimb. Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abhrams, ceea ce face ca logistica să fie mai eficientă, prin reducerea numărului de camioane de combustibil necesare pentru a le susține funcționarea.

Sigur, nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de ruşi. Timp de un an, imaginile transmise din liniile acestora arătau tancuri vechi, T-62M, utilizate în Herson, de exemplu, doar ca piesă de artilerie! Eu cred că e doar o strategie de PSIOPS! Dacă rușii ar fi rămas fără T-72B, ar fi activat unele dintre miile lor de T-72A în locul vechilor T-62M. De asemenea, ştim că flota de tancuri din prima linie a Armatei Ruse a fost completată cu modele noi, mai degrabă decît cu blindaje sovietice reactivate, T-90M, T-80BVM și T-72B3 sînt pregătite de confruntarea cu Leopard 2 sau Challenger 2.

Dar, la intrarea în cel de-al doilea an de război, la cum arată situaţia operativă din teren, personal NU CRED că tancurile de luptă promise ar putea ajuta la încheierea războiului în scurt timp, însă cred că ar putea întări poziția de negociere a Kiev-ului la masa tratativelor, lucru care ar putea încuraja Kremlin-ul să-și regîndească obiectivele pe care a vrut să le atingă prin acest război, ceea ce în final ar putea duce la negocierea unei încetări a luptelor. Sigur, fără protecţie aeriană, tancurile, fie ele şi Leopard sau Abhrams, sînt extrem de vulnerabile. Aşa că, oficialii ukraineni lasă de înţeles că următorul fel în meniu sînt avioanele de luptă occidentale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 4 =