Agenția Ariilor Naturale Protejate recunoaște în sfârșit excavațiile din rezervația Cuptor – Brădișorul de Jos

excavatii

În cazul rezervației Cuptor – Brădișorul de Jos, Agenția Ariilor Naturale Protejate recunoaște în sfârșit că se fac excavații la locul identificat de GEC Nera, dar le plasează într-o arie protejată din „curtea” altui administrator.

Reamintim că reprezentanţii Grupului Ecologic de Colaborare Nera a notificat în data de 6 iunie a.c autorităților cu responsabilitați directe existența unor excavații în tuf calcaros și răvășirea terenului de către utilajele de excavare, pe care le-a apreciat ca ilegale, în rezervația naturală de interes național CUPTOR – Brădișorul de Jos administrată de Agenția Națională a Ariilor Naturale Protejate.

Aprecierea legalității excavațiilor a fost făcut în baza identificării acestora în teren, identificare postată pe un plan de amenajament silvic, care au fost comparate cu punctul central al rezervației marcat de aplicația ATLAS a Ministerului Mediului disponibilă pe http://atlas.anpm.ro/atlas.

Pe baza acestor informații a fost trimisă Agenției Naționale de Arii Naturale Protejate (ANANP), Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM) și Gărzii de Mediu o notificare însoțită de secțiunea de plan de amenajament silvic și imagini în care s-a cerut un punct de vedere și măsuri dispuse pentru identificarea și pedepsirea celor vinovați pentru distrugerea patrimoniului rezervației.

Într-un prim răspuns trimis de către ANANP se spunea că perimetrul indicat nu se suprapune cu aria naturală protejată Rezervaţia Naturală 2.304. „CUPTOR”-BRĂDIŞORUL DE JOS. „GEC Nera nu a trimis ANANP coordonatele excavațiilor, a trimis doar planul de amenajament silvic cu pozitionarea excavațiilor identificate si o captură după marcarea pe aplicația ATLAS a punctului central al rezervației Cuptor – Brădișorul de Jos. Într-un joc de grădinița, comparând identificarea GEC Nera cu marcarea ATLAS, cei mici și-ar da seama că este vorba de unul și același loc. Pentru lămurirea lucrurilor GEC Nera a cerut ANNANP coordonatele a trei puncte opuse de pe perimetrul rezervației, informație din GIS – Limite_arii_naturale_protejate.7z.001 la care instituțiile din subordunea Ministerului Mediului au acces în schimb societatea civilă poate accesa acestă informație doar cu o aplicație costisitoare. În ”deplină transparență” ANNANP a trimis un răspuns prin care a recomandat GEC Nera să acceseze GIS – Limite_arii_naturale_protejate.7z.001 daca vrea sa stie coordonatele solicitate“, au declarat reprezentanţii Gec Nera.

În data de 24 iunie GEC Nera a cerut Corpului de Control al Ministrului Mediului lămurirea situației cu excavațiile din rezervația naturală. „Desi au trecut 30 de zile, nu am primit un răspuns de la Ministerul Mediului în schimb am primit un al treilea răspuns de la ANANP care de data aceasta ….o lasă mai moale. Recunoaște existența excavațiilor la locul identificat de GEC Nera ” la o distantă de cca. 2000m fată de drumul judetean se află o suprafaţă de tuf calcaros — cca. 1500mp) ” adică exact unde este poziționată pe identificarea GEC Nera si pe aplicația ATLAS dar… ” face parte din Rezervatia: Monument al Naturii: 7220* Izvoare petrifiante cu formare de travertin ……..au fost identificate urme de utilaje (buldo-escavator) ”, nu de alta dar ca monument a naturii nu mai este în ”curtea” ANANP. Cine minte? ANNAMP sau aplicația ATLAS a Ministerului Mediului. Și pentru că Ministerul Mediului a refuzat să răspundă ne adresăm cu acest comunicat de presă și cerem un răspuns, în primul rând, din partea corpului de control al Primului Ministru al României“, au mai precizat reprezentanţii ONG-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen − 12 =