A înţărcat bălaia?

Victor Nafiru

Când Ludovic Orban şi-a dat cu părerea, nu cu mult timp în urmă, în privinţa impozitării veniturilor obţinute de IT-iştii autohtoni, imediat cei de la Putere au activat propaganda de partid. Au lovit exact acolo unde problema este foarte sensibilă pentru români: dacă liberalii vor ajunge la Putere, să vezi atunci tăieri de salarii, pensii şi concedieri în administraţie. Orban nu a apucat să-şi toarne cenuşă în cap după această inadecvată declaraţie politică şi iată că, ministrul PSD de finanţe aruncă şi el „nucleara“ referitoare tot la bani.

Conform unui document adresat ministerului Muncii, ajuns în posesia Opoziţiei, Eugen Orlando Teodorovici atrage serios atenţia tuturor ordonatorilor de credit în privinţa „încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget“. Aceasta, în condiţiile în care Teodorovici spunea că „sumele propuse pentru trimestrul IV nu acoperă plata integrală a salariilor“. Este pentru prima dată când un ministru aflat în exerciţiul funcţiei recunoaşte că nu prea mai sunt bani. Ba, mai mult, în acelaşi document se face trimitere la cadrul legislativ în baza căruia ordonatorii de credit au obligaţia de a dispune măsurile necesare în vederea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, inclusiv prin diminuarea drepturilor salariale şi reduceri de personal. Bomboana de pe colivă o găsim în acelaşi document, câteva rânduri mai jos: „Precizăm că Ministerul Finanţelor Publice nu poate fi de acord cu majorarea cheltuielilor de personal cu ocazia rectificărilor bugetare, întrucât acest lucru s-ar putea realiza numai cu afectarea investiţional (reducerea cheltuielilor de investiţii.)

Pe româneşte Teodorovici lasă să se înţeleagă că a înţărcat bălaia. Că de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. A spus-o cu subiect şi predicat şi, chiar dacă premierul Dăncilă a reacţionat prompt (cu siguranţă, din instinct), lăsând să se înţeleagă că tăierile salariale sunt atributul PNL, îndoielile în această privinţă rămân, chiar dacă ministrul a încercat să dreagă busuiocul. Cât şi cum va reuşi, rămâne de văzut mai cu seamă că, de la 1 septembrie ar trebui să crească punctul de pensie. Alţi bani, altă distracţie despre care Eugen Teodorovici nu a suflat o vorbă în acel document! De ce? Păi, dacă pentru salariaţi n-or fi bani, de ce ar fi pentru cei peste cinci milioane de pensionari?