76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS, marcaţi la Caransebeş

76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS, marcaţi la Caransebeş

În contextul în care, în fiecare lună ianuarie, se marchează comemorarea deportării germanilor din Banatul Montan în URSS, eveniment petrecut în ianuarie 1945, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Reșița și cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, a organizat luni manifestarea intitulată „76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS”.

Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de arhim. Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei, care, asemenea celorlalți participanţi la eveniment, respectiv Dacian Rancu, managerul muzeului, Cornel Galescu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului German, precum şi scriitorul şi istoricul caransebeşean Constantin Brătescu, a subliniat importanța organizării unor manifestări comemorative privind evenimentele istorice care au marcat Banatul de Munte și întreaga Românie, pentru ca astfel noile generații să înțeleagă repercusiunile posibile a oricărei decizii și să nu mai repete greșelile înaintașilor.

Expoziția a cuprins peste 50 de reproduceri ale documentelor care atestă tragedia locuitorilor germani din Banatul de Munte și din România din momentele deportării, informează site-ul Episcopiei Caransebeşului. Reprezentanții instituțiilor și oamenii de cultură prezenți la eveniment au prezentat experiențe personale privind evenimentul deportării, obiecte vechi confecționate de germanii deportați, precum o ramă pentru fotografie și un joc domino, documentele expuse care au cuprins tabelele numelor celor deportați și alte povești cunoscute despre populația germană deportată.

În contextul pandemiei, evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță. (Foto: Episcopia Caransebeşului)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =