46

SCUT BMTF

La Washington D.C. a avut loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Joseph Robinette Biden. Evenimentul din centrul capitalei federale americane s-a desfăşurat în condiţii deosebite: măsuri speciale de securitate ca urmare a violenţelor recente de la Capitoliu şi participare restrînsă a publicului larg din cauza crizei sanitare. Ceremonia s-a desfăşurat în absenţa lui Donald Trump și fără mult-trîmbițatele incidente de securitate.

Chiar în aceste condiții, America a dovedit că este America și că americanii se pricep, al naibii de bine, la imagine și discursuri.

Dar de ce America este America? Poate pentru simplul fapt că alături de respectarea şi invocarea „first amendment”, fraza care poate fi ziditoare de naţiune este cea din jurămîntul preşedintelui: „I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of the President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States. So help me God”! Şi, se pare că respectîndu-şi cuvîntul dat la fiecare început de mandat şi God bless America!

Ce au atît de special americanii şi noi nu avem? Am trăit şi supravieţuit alături de armata americană mai mulţi ani şi a fost o şcoală. O demonstraţie de demnitate şi patriotism oferită în fiecare zi. Respect faţă de drapel, imn, naţiune şi valorile în care ei cred sincer: libertate şi democraţie! Chestia aia cu „yes, we can” nu e o vorbă în vînt. Ei chiar pot! Ei pot ca în fiecare dimineaţă să salute cu mîna la inimă, oriunde s-ar afla, imnul naţional, sau ridicarea drapelului pe catarg. Văzîndu-i atît de legaţi de simbolurile naţionale, aflate mereu deasupra individului, a intereselor sale şi chiar a conştiinţei, mă gîndesc trist, acasă, aici unde patriotismul, dragostea de ţară, de neam, de drapel sînt considerate de rău augur şi chiar blamate şi pedepsite tocmai de aceia care ar trebui primii să ofere exemplul personal de respect faţă de valorile sacre ale unei naţiuni.

Habar nu am dacă românii au fost o mare naţiune. Sau dacii! Ştiu, însă, că nu vor putea fi o mare naţiune pînă cînd cel puţin o generaţie nu-şi va recăpăta respectul faţă de simbolurile naţionale. Inclusiv faţă de Constituţie, pe care în SUA fiecare preşedinte jură să o protejeze şi să o apere, chiar dacă ea e scrisă în 1776 (evident, amendată pe parcurs!) şi nu-i trece nimănui prin cap să o rescrie din 4 în 4 ani numai, să fie bine unei anumite găşculiţe aflate la putere!

Evenimentul inaugurării a fost marcat miercuri-noapte printr-o emisiune specială de 2 ore, care a purtat titlul „Celebrating America” şi a fost difuzată de posturile ABC, CBS, CNN, MSNBC şi NBC, adică toate posturile cu acoperire națională, mai puțin Fox, dar şi pe Facebook, Twitter, YouTube şi alte platforme de streaming. Gazda emisiunii a fost celebrul actor Tom Hanks. În cadrul emisiunii au fost prezente numeroase staruri printre care Bruce Springsteen, Katy Perry, Tim McGraw, Lin-Manuel Miranda, Justin Timberlake, Demi Lovato sau John Legend.

Difuzarea show-lui a intrat în contrast cu Campania de cenzurare a fostului președinte Trump și a susținătorilor acestuia. Se ştie bine că nimic nu e mai periculos pentru democraţie decît a contracara pericolele la adresa ei cu măsuri nedemocratice şi a combate ura cu cenzura.

Într-o Americă polarizată, aflată în pericol de la toate extremele, nimic n-ar fi mai pernicios decît a continua ceea ce au făcut giganţii tehnologici în campania electorală, cînd au cenzurat informaţii privind prezumtive fapte nefăcute ale candidatului democrat la preşedinţie sau ale fiului său, iar apoi, după victoria lui Biden, au închis conturile principalului său rival politic. La toate acestea se adaugă o presă puternic discreditată, nu doar de conspiraţionisme, ci şi de partizanatul multor jurnalişti main-stream şi de rateurile lor, dimpreună cu ale sondajelor de opinie. Această presă a trăit în ultimii ani aproape exclusiv din scandalul, demonizarea şi delegitimarea lui Donald Trump, cu sau mai cu seamă fără probe, ca presupus ”agent rus”, de pildă.

Vă sună cunoscut? Lucrurile încep să se “armonizeze”. Pe Potomac sau pe Dîmbovița. Cu “mici” diferențe, totuși… spectacolul grandios cu vedete… sau jurămîntul președintelui și Constituția…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =