Pompierii cărăşeni atrag atenţia credincioşilor să fie precauţi în perioada sărbătorilor pascale

IMG 1360

Credincioşii catolici sărbătoresc zilele acestea Paştele. Cu această ocazie mulţi dintre aceştia se vor îndrepta spre lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele religioase prilejuite de acest eveniment.

Pentru siguranţa persoanelor şi a bunurilor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al Județului Caraș-Severin recomandă credincioşilor să fie mai atenţi decât de obicei. Astfel, pentru depunerea lumânărilor aprinse se vor utiliza dispozitive (stative metalice) care trebuie să fie amplasate la distanţă corespunzătoare față de elemente combustibile din interiorul lăcaşelor de cult. „Nu se vor depozita materiale inflamabile şi/sau combustibile în poduri şi balcoane; pentru păstrarea lor se vor amenaja spaţii corespunzătoare. De asemenea, instalaţiile electrice şi de paratrăsnet, precum şi coşurile de evacuare a fumului trebuie verificate de către o persoană autorizată şi se vor lua măsuri imediate pentru remedierea deficienţelor constatate”, spune Magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt a ISU Semenic Caraş-Severin. Mai mult decât atât şi reprezentanţii lăcaşelor de cult sunt îndrumate să anunţe forţele de intervenţie în caz de incendiu şi stingerea acestuia se vor organiza și desfășura și în baza planului propriu de intervenţie, iar personalul trebuie să fie instruit privind modul concret de acţiune în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

În cazul izbucnirii unui incendiu, evacuarea trebuie făcută cu calm şi în ordine, prioritate având cei care necesită ajutor, copiii şi persoanele în vârstă. Incendiul trebuie anunţat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, iar pentru stingerea incendiului, în faza iniţială, trebuie folosite stingătoarele de incendiu din dotarea lăcaşului de cult.

„Totodată, reamintim concetăţenilor noştri, atât din mediul urban cât şi rural, să ia toate măsurile necesare pentru evitarea apariţiei de situaţii de urgenţă în vederea petrecerii în linişte, fără incidente, a Sfintelor Sărbători Pascale”, a mai adăugat Tocmelea.