2022 este cel mai bun an din cariera sportivă a campionului caransebeşean Dorian Armaş

dorian armas 5

La începutul lunii decembrie 2022, caransebeşeanul Dorian Armaş a devenit, la Teheran, în Iran, campion mondial la culturism, la categoria Classic bodybuilding. A fost încununarea eforturilor depuse timp de un an în care sportivul caransebeşean în vârstă de 43 de ani a obţinut mai multe medalii, ultima fiind, de departe, cea mai strălucitoare şi mai valoroasă.

Referitor la concursurile la care a participat în 2022, l-am întrebat pe Dorian Armaş care i s-a părut cel mai greu. Ne-a răspuns că, în sine, nici un concurs nu este greu, pentru că, odată ajuns acolo, te eliberezi de toate şi locul obţinut aproape că nici nu mai contează.

„Pregătirea de dinaintea concursului este cea mai grea. Propriu-zis, pregătirea aceasta începe cam cu 12 săptămâni înaintea competiţiei, când toate devin mult mai stricte, când devii mult mai atent la alimentaţie, la antrenamente, la odihnă, la absolut tot. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, când am participat la Cupa Mondială de Masters de la Teheran, aveam 82 de kilograme, iar acum am 100. Dar e mult mai greu să slăbeşti. Nu e vorba doar de pierderea în greutate, e vorba să dai jos kilogramele şi, în acelaşi timp, să-ţi menţii masa musculară. Trebuie să dai jos ţesutul adipos şi, când se apropie concursul, să scoţi apa din corp, sunt proceduri destul de complexe ca să obţii forma finală la care vrei să ajungi. Practic, doar în ultimele două zile de dinaintea concursului dai jos aproape patru, cinci kilograme, şi asta numai prin deshidratare. E greu să reuşeşti să duci psihic o pregătire până la capăt. Eşti restricţionat de la mâncare, fiindcă, până la urmă, de mâncare e vorba, ce mănânci, când mănânci, cum mănânci, pentru că dieta face diferenţa. Revenirea la greutatea normală e mai uşoară”.

L-am mai întrebat pe campionul caransebeşean şi cam până pe la ce vârstă poate să facă faţă nivelului la care concurează acum, şi ne-a răspuns simplu: cât îţi permite corpul şi buzunarul. Culturismul, a mai spus el, e un sport extrem de costisitor, dacă vrei să îl practici la nivel competiţional, şi în primul rând e vorba de alimentaţie.

„Nu vreau să dau cifre, dar trebuie luat în calcul faptul că, în ultimele luni, cele de pregătire pentru concurs, eu am mâncat cel puţin două kilograme de carne pe zi. Acum am eliminat carnea de vită, care e mai scumpă, şi am mers mai mult pe pui şi pe peşte. Când începi să scazi din procentajul de carbohidraţi, când începi să scazi în greutate, treptat, şi să rămână ce e frumos, ca să zic aşa, trebuie să contrabalansezi pentru a-ţi menţine masa musculară şi atunci e nevoie de mai multe proteine”.

Trăgând linie şi concluzionând, Dorian Armaş ne-a mai spus: „Pentru mine, 2022 a fost, de departe, cel mai bun an din punct de vedere sportiv, dar şi personal, prin succesele pe care le-am avut cu băieţii care se pregătesc la noi, la sala «Cobra Gym». În 2022 am fost vicecampion balcanic în Serbia, am ocupat locul al treilea la Campionatul European din Spania, de la Santa Susanna, am ieşit pe locul al patrulea la Campionatul Mondial care s-a ţinut tot în Spania, în toamnă, totul culminând cu aurul pe care l-am obţinut la începutul lunii decembrie, la Cupa Mondială de Masters de la Teheran. În 2023, primăvara competiţională am s-o las deoparte, pentru că vreau să mai progresez pe partea inferioară a corpului, fiindcă, de-acum, când am să mai particip la un concurs am să merg cu pretenţii mai mari, atât din partea Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, eu fiind membru al Lotului Naţional, cât şi din partea mea. Dacă o să fiu mulţumit de rezultat în vară, în toamnă o să mergem direct la Campionatul Mondial”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + ten =