Avem și bac la Dunăre, să vină turiștii în Clisura Banatului!

INAUGURARE

După ani de așteptări, astăzi au fost inaugurate, simultan, punctele de trecere ale frontierei de la Moldova Nouă și Golubac-Serbia, precum și cursa cu bacul Baziaș 4 între cele două maluri ale Dunării. Un moment sărbătoresc, onorat de oficialitățile din cele două orașe și țări:  Silviu Hurduzeu și Ionuț Popovici, președinte și vicepreședinte ai Consiliului Județean Caraș-Severin, Anca Lolescu, director executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Timișoara,  Vladan Tadici, consulul Serbiei la Timișoara, Ognjan Krstici, președintele Uniunii Sârbilor din România, Ognjan Krstici, Slavoliub Adnagi, deputat al minorității sârbe, consulul Republicii Macedonia, Adrian Torma, primarul din Moldova Nouă, alți primari din Clisura Dunării.

Bacul a pornit în prima cursă de la Moldova Nouă, nu înainte ca oficialitățile să taie panglica de la puntul de trecerea frontierei. Prin această cursă, care durează 30 de minute, se scurtează drumul, pe uscat, până la Veliko Gradiste cu aproape 180 de kilometric. Dacă până acum cei care doreau să ajungă prin punctual Vamal Naidăș în zona amintită trebuia să facă un ocol mare prin Smederevo, acum parcurg distanța în doar jumătate de oră. Și ceea ce este foarte important, Golubac se află la doar 40 de kilometri distanță de autostrada care duce turiști români până dincolo de granițele Serbiei, către Grecia.

Despre acest moment, primarul Torma spunea emoționat: „A fost un proiect cu peripeții sentimentale pentru mine, pentru că m-a încercat foarte mult, l-am moștenit cu multe probleme, dar cu voia lui Dumnezeu și cu o echipă unită în primărie am reușit să-l finalizăm. În ciuda multor opoziții la nivel local, și nu doar, am insistat mult pentru acest proiect pentru că România trebuie să învețe să ofere servicii de calitate în turism, iar noi am dovedit că se poate.

În curând vor începe cursele standard, iar eu cred că astăzi și aici am pus bazele dezvoltării turismului în Clisura Dunării. Peste cinci, zece ani dacă vom ști să elaborăm un plan bine gândit, să atragem investitori, să oferim servicii de calitate, Moldova Nouă va avea momente în care va fi sufocată de turiști. E opinia mea, unii nu vor fi de acord cu ea, dar eu cred că acest proiect este vital pentru dezvoltarea zonei“.

La rândul său, Silviu Hurduzeu a ținut să remarce importanța momentului: „Participăm astăzi la cursa inaugurală cu bacul, Baziaș 4, la inaugurarea punctului de frontieră, componente ale uni proiect transfrontalier în care Consiliul județean a fost lider, având parteneri primăriile Moldova Nouă, Veliko Gradiste și Golubac. Dincolo de aceste evenimente, importante sunt crearea unor legături scurte, mai rapide între România și Serbia. Când acest proiect a fost inițiat, cu siguranță că obiectivele au fost dezvoltare a zonei. Azi am avut parte de un moment emoționant, pentru că legătura dintre România și Serbia, legătura și prietenia dintre cele două popoare, cred că au devenit mult mai puternice.

Îmi doresc și le doresc celor care deservesc acest bac să aibă parte de cât mai mulți turiști, pentru că sunt lucruri frumoase de descoperit și pe malul românesc al Dunării, dar și pe cel sârbesc.“

Cursele regulate, minim două pe zi, vor fi programate după data de 1 ianuarie 2020. Capacitatea bacului este de 20 de autoturisme și aproximativ 120 de persoane. Pentru transportul unei mașini prețul este de 80 de lei, iar pentru turiști, 20 de lei.

Fericită s-a arătat și Anca Lolescu, directorul executiv al BRCT„Este prima cursă oficială cu bacul Baziaș 4, este un moment de bilanț extraordinar, pentru partenerii de proiect, dar și pentru autoritățile din România . Deschiderea unei căi de acces schimbă pentru totdeauna, din punct de vedere economic, cultural și turistic zonele respective. Așa se întâmplă și astăzi, odată cu această premieră deosebită“.