Zeci de milioane de euro ajung la Caransebeş

proiecte pnrr 2

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, 20 octombrie, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit despre proiectele depuse de administraţia locală, dar şi despre cele deja aprobate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR, prin Programul „Anghel Saligny”, dar şi prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Alături de el s-a aflat Liviu Jigoria-Oprea, directorul Direcţiei Strategii şi Dezvoltare din cadrul Primăriei municipiului.

Edilul a afirmat că partea cea mai consistentă a efortului depus în cadrul acestor proiecte s-a produs în birourile Primăriei, de către echipa coordonată de directorul Liviu Jigoria-Oprea, care îşi vede împlinite toate visele şi toată munca din ultimii trei ani.

„Au mai fost proiecte de-a lungul timpului, unele pe care ni le-am dorit mai mult sau mai puţin, care poate au avut o cofinanţare mai mică sau mai mare din partea Primăriei. Cert este că, dacă facem un bilanţ, în momentul acesta, în Caransebeş au venit câteva zeci de milioane bune de euro, şi, dacă ar fi să facem o comparaţie, sunt aproape trei bugete ale Primăriei care au venit doar din bani europeni sau guvernamentali, pe care i-am primit pe axele de finanţare pe care noi am depus proiecte şi la care s-a muncit atât de mult”, a spus Felix Borcean.

Liviu Jigoria-Oprea a declarat că, în prezent, municipalitatea are 26 de proiecte, care sunt fie în derulare, fie sunt aprobate şi se aşteaptă semnarea contractelor de finanţare, fie sunt în faza de clarificări.

„Acum, pe PNRR, vestea cea bună este că am primit finanţare pentru eficientizarea energetică a unor clădiri publice, a unor blocuri rezidenţiale, majoritatea sunt unităţi de învăţământ, Şcolile generale 2 şi 8, Liceul Tehnologic «Decebal», Grădiniţa PP4, internatul de pe str. Episcop Nicolae Popea. Proiectul privind Biblioteca municipală a fost depus din nou şi sperăm să primim în Valul 2 finanţare şi pentru ea. Mai avem două proiecte la care acum răspundem la clarificări şi sperăm să se finanţeze pe APM, pe Fondul pentru Mediu, este vorba despre Liceul Tehnologic «Dacia» şi sprijinirea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public. Pe lângă aceste proiecte, mai avem trei şi la Compania Naţională de Investiţii, care se vor concretiza, şi sperăm ca cel pentru Bazinul de înot să fie depus chiar anul acesta şi poate de anul viitor să înceapă construirea sa, apoi Baza sportivă de la Balta Sărată şi Creşa pentru care s-a terminat licitaţia şi aşteptăm să primim proiectul tehnic din partea constructorului şi să eliberăm autorizaţia de construire”, a mai spus Liviu Jigoria-Oprea.

Pe lângă toate acestea – a mai declarat directorul Direcţiei Strategii şi Dezvoltare –, a mai fost depus prin PNRR şi se află în faza de clarificări un proiect pentru Insule ecologice pentru deşeuri, în momentul de faţă urmând să fie depus la Consiliul Judeţean un proiect pentru un centru de colectare a deşeurilor reciclabile, şi se mai lucrează pentru depunerea unui proiect, tot pe PNRR, pentru Spitalul Municipal de Urgenţă, mai exact pentru infecţiile nosocomiale, care va implica achiziţionarea unei aparaturi medicale pentru acest sector.

În ceea ce priveşte lista pe care, în luna mai, i-a dat-o ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, Felix Borcean a afirmat că marea majoritate a punctelor aflate acolo s-au îndeplinit, mai rămânând câteva pentru care nu s-au deschis încă axele de finanţare, dar edilul are convingerea că şi acestea vor fi proiecte mature ale Primăriei. „Aici mă refer în special la proiectul despre care spuneam că ar încununa toată munca asta de ani de zile, şi anume cel cu pistele pentru biciclete, de transport electric modern, staţii de încărcare electrice. Noi deja am câştigat un astfel de proiect, dar e unul intercomunitar, care asigură transportul între localităţile Turnu Ruieni, Caransebeş şi Buchin, dar sunt convins că vom avea şi în municipiu autobuze electrice care le vor înlocui pe cele existente şi care sunt mari consumatoare de combustibil şi, în contextul în care traversăm această criză şi toată lumea se îndreaptă spre energia verde, iată că şi Caransebeşul s-a aliniat, prin aceste proiecte depuse pe PNRR, prin proiectul acesta care va aduce un alt suflu municipiului, putându-se circula în condiţii moderne, cu biciclete, cu trotinete, pietonal chiar, şi cu mijloace moderne, curate, aşa cum îi stă bine unui municipiu”.

Edilul a adăugat că speră să obţină finanţare şi pentru cele patru proiecte depuse pe Programul „Anghel Saligny”, toate fiind importante pentru Caransebeş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 3 =