WeAreNATO

Mario Balint

În urmă cu 70 de ani, la 4 aprilie, 12 state din Europa și America de Nord înființau NATO. Este una din cele mai de succes alianțe militare din istorie, care numără, în prezent, 29 de membri.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice, iar la 2 aprilie 2004, a avut loc ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, “Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

În aceşti 15 ani, militarii români au ocupat aproximativ 50.000 de funcții în misiuni internaționale, peste 30.000 doar în Afghanistan!, și aproape 40 de batalioane și alte 200 de microstructuri au fost rotite în teatrele de operații. Militarii și-au îndeplinit ireproșabil misiunile în zonele de război, s-au pregătit la nivelul celorlalți soldați din alte țări, au învățat procedurile de lucru și limba engleză, în timp ce politicieni, după aderare, au subfinanțat drastic bugetul apărării, pe idea că acum are cine să ne apere.

Marţi, în cadrul unei şedinţe solemne, Parlamentului României a reafirmat ataşamentul faţă de principiile, valorile şi ţelurile NATO şi “susţine ferm o Alianţă puternică şi consolidarea relaţiei transatlantice, indispensabilă pentru securitatea euro-atlantică”, se arată în Declaraţia adoptată marţi de Legislativ cu unanimitate de voturi, cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică şi a 70 de ani de existenţă a acestei structuri, transmite Agerpres.

Printre participanţii la şedinţă s-au numărat foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dar şi membri ai Guvernului, înalţi oficiali şi reprezentanţi ai corpului diplomatic. Fostul premier, Adrian Năstase, cel care a depus documentele de aderare şi a fost prezent la momentul istoric celebrat marţi, cu pompă şi emfază, nu a fost invitat la şedinţa solemnă. Totuşi, la ora 12 a primit o invitaţie pentru ora 14…

Klaus Iohannis, invitat la eveniment, a fost aşteptat de doi lideri ai PNL. Şeful statului a avut un discurs anti-PSD şi anti-guvernare şi a fost huiduit de parlamentari. La şedinţa solemnă în care era celebrată NATO şi FORŢA românească din interiorul acestei alianţe! Cît de cretin poţi să fii să o ţii leaura cu PSD-ul şi guvernarea cînd în sală era vorba de altceva?

Mă aşteptam ca politicienii să vorbească despre Alianţă şi priorităţile României în cadrul acesteia. Mă aşteptam să ofere sprijin necondiţionat Armatei Române, aşa cum militarii îşi oferă viaţa, necondiţionat, Ţării şi Intereselor Naţionale. Contractul lor de muncă este semnat cu sînge!

Prioritatea actuală – spune Generalul Scaparrotti, comandantul NATO în Europa – este ca, infrastructurile europene să fie consolidate şi integrate, cu scopul de a permite forțelor SUA/NATO să se poziționeze rapid, împotriva „agresiunii ruse”. Astfel, sub comanda SUA, NATO, continuă din război în război, timp de șaptezeci de ani. De la Războiul Rece, cînd Statele Unite au mentinut aliații sub dominația lor, folosindu-i în Europa ca prima linie în confrontul nuclear cu Uniunea Sovietică, pînă la actuala confruntare cu Rusia, provocată de Statele Unite, în mod fundamental, cu aceleași obiective.

Nici un cuvînt de la Decidenţii politici DE CARTON de la Bucureşti, pe marginea acestui subiect! Dacă mai aveaţi vreo îndoială: politicienii pe care îi vedeţi obsesiv, zilnic la televizor sînt doar simple marionete în mîinile adevăraţilor păpuşari. Replicile sînt scrise, temele de discuţie, aşişderea. Nimic nu iese din capul lor, gol, fără ca marionetistul să nu încuviinţeze.

Astăzi, la 70 de ani de la constituirea Alianţei şi 15 ani de la aderarea României, WeAreNATO, nu ei! Ei sînt doar penibili!