Voluntarii GEC Nera, cu ochii pe poluarea de la Moldova Nouă

GEC Nera

Impactul poluării cursurilor de apă şi a terenurilor agricole cu deşeuri de metale grele transportate de vânt care, în timp, au provenit de la iazul Tăuşani – Boşneag din Moldova Nouă, a fost monitorizat de voluntari ai Asociației GEC Nera începând din septembrie anul trecut și până în această lună.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui proiect transfrontalier România-Serbia și au vizat monitorizarea alternativă a stării factorilor de mediu şi a biodiversităţii pe teritoriul localităţilor Golubac, Veliko Gradište, Bela Crkva, Požeženo şi Zatonje, pentru evaluarea şi diseminarea impactului activităţilor miniere de cupru asupra calităţii apei în zona transfrontalieră. Principalul rezultat îl constituie realizarea unui studiu asupra calităţii apelor de suprafaţă şi subterane afectate de minerit, în special de depozitele de deşeuri miniere din zonele de exploatare a minereului de cupru de la Moldova Nouă şi Bor.

Concluziile activităţii de monitorizare vor fi incluse într-un raport detaliat care va fi înaintat autorităţilor cu responsabilităţi directe în protecţia mediului din Romania şi Serbia.

Proiectul a cuprins totodată și o campanie publică de sensibilizare a populației din zonă și a fost implementat de 12 voluntari ai GEC Nera, în cooperare cu voluntari ecologişti de la Asociaţia Aurora din Bela Crkva, special instruiţi în acest scop.

Partenerul-lider al proiectului a fost Universitatea de Vest Timişoara, iar parteneriatul a mai inclus Institutului pentru Minerit şi Metalurgie Bor şi Grupul Ecologic de Colaborare Nera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 5 =