Veşti bune pentru legumicultorii din Caraş-Severin. A fost aprobat ajutorul pentru cultivatorii de usturoi

garlic soil

Executivul a aprobat recent legislaţia în ceea ce priveşte acordarea ajutorului de minimis pentru cultivatorii de usturoi. Astfel, data limită de înscriere în acest program este de 15 mai 2019, inclusiv, iar perioada în care producția de usturoi poate fi valorificată este între 1 iulie-29 septembrie 2019, inclusiv. Cererile se depun Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Caraş-Severin.

Valoarea sprijinului este de 1.000 euro/ha şi se va aplica pe întreg teritoriul României. Se acordă producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producției de usturoi.

De asemenea, pot obţine ajutor financiar şi producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016 și producătorilor agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi, să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp. Legumicultorii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se afla suprafeţele cultivate cu usturoi în anul cererii şi să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) si b) prin documente justificative.