Un referendum mai referendum decât referendumul

Mario Balint

Pelerinaj la Palatul Cotroceni. Delegații politice s-au perindat la consultări cu șeful statului dacă SE REVIZUIEȘTE Legea Fundamentală astfel încît penalii din funcții publice să nu mai acceadă în funcții publice (sic!)! Politicienii, cam loviți de amnezie, aplaudă marea victorie din mai a președintelui nejucător.

La referendumul pentru Justiţie, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central, un număr de 5.864.980 de persoane au votat „Da” la întrebarea nr. 1 şi 5.745.740 au spus „Da” la întrebarea nr. 2.

Liberalii, prin vocea lui Sică Mandolină (am citat din clasici!) susţin toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei. Firesc! Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat miercuri că formaţiunea sa susţine transpunerea cît mai rapidă în lege a rezultatului referendumului din 26 mai, precizînd că, la modificarea Constituţiei, trebuie să se ţină cont şi de consultarea naţională din 2009!

Opaaa! Aici e problema la ceilalți, inclusiv la partidul galben fără cai care nu-I nici birjă nici tranvai, dar a luat din stații diferite personaje, devenite politice. Adică ar trebui discutată și problema cu cei 300 de la Casa poporului, că Leonidas i-a condus pe ai săi în istorie!

„Punctul nostru de vedere este foarte clar: PMP cere ca rezultatul referendumului să fie transpus cît mai rapid în lege şi vom susţine acest demers în Parlament. Considerăm că, atunci cînd se vor produce modificările Constituţiei, să se ţină cont şi de referendumul din 2009. Credem că această instituţie – referendumul – nu trebuie neglijată şi trebuie respectată voinţa cetăţenilor. Avem nevoie de un Parlament de 300 de membri”, a spus Tomac, la finalul consultărilor cu şeful statului…

Deranj mare! Vorbim de un Referendum care a fost îngropat, precum securea războiului, de clasa politică, indifferent de culoare politică. Dacă își mai amintește cineva, în 2009, președintele jucător Traian Băsescu a declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibă 300 parlamentari!

Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcîndu-se grav art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar: „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”!

Ca simplu cetățean, care am votat în 2009 în favoarea inițiativei lui Traian Băsescu, mă văd nevoit să fac un apel la președintele nejucător de azi să aplice Constituția atît de mult invocată. Adică, să pună în aplicare și referendumul președintelui jucător! Pentru că nu există un referendum mai referendum decît un alt referendum!

Totul, sau nimic!