TRUMP.IN. OUT

Mario Balint

La mai puţin de trei luni de la izbucnirea scandalului uckrainean, Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru „abuz de putere” şi „obstrucţionarea activităţii Congresului”. Procedura de destituire divizează profund societatea americană: 45% doresc ca aceasta să conducă la revocarea preşedintelui, în timp ce 47% se opun, conform unui sondaj CNN-SSR.

Cu cîteva zile înaintea votului istoric din Camera Reprezentanţilor, preşedintele Donald Trump a atins cota sa cea mai mare de popularitate din toate timpurile, cu 43% opinii favorabile faţă de 52% opinii negative, scrie Universitatea Quinnipiac, care realizează regulat astfel de sondaje. Popularitatea este şi o chestiune de apartenenţă politică, republicanii aprobînd acţiunile preşedintelui în proporţie de 92%, conform rezultatelor sondajului menţionat. În rîndul democraţilor, doar 4% dintre intervievaţi se declară în favoarea lui Donald Trump. Acest record ar trebui să aducă satisfacţii în tabăra republicană, care speră ca procesul lung şi complex al destituirii preşedintelui să ajungă în cele din urmă să îi obosească pe americani, care sînt chemaţi la urne în noiembrie 2020.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a respins cu tărie punerea sub acuzare de către democraţi a preşedintelui, care va fi judecat în Senat, afirmînd că acum depinde de senatori să ”rectifice acest lucru”, relatează AFP. McConnell a apreciat în faţa Senatului că democraţii din Camera Reprezentanţilor au condus ”cea mai pripită, cea mai puţin completă şi cea mai nedreaptă anchetă de destituire din istoria modernă a Statelor Unite”.

Preşedintele american Donald Trump a fost pus sub acuzare miercuri de Camera Reprezentanţilor pentru ”abuz de putere” şi ”obstrucţionarea Congresului”, într-un vot care deschide calea unui proces de destituire în Senat, fostul om de afaceri denunţând imediat „ura” adversarilor săi politici.

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat în favoarea impeachment-ului miliardarului republican de 73 de ani pentru „abuz de putere”, cu 230 de voturi pentru şi 197 împotrivă.

Este sarcina Senatului acum să îl judece pe Trump, fără îndoială în ianuarie. Însă republicanii, care controlează camera superioară a Congresului, au intenţia fermă de a-l achita pe preşedintele lor. Votul de miercuri din Camera Reprezentanţilor a avut loc cu mai puţin de un an pînă la scrutinul prezidenţial.

Trump a mințit și a scăldat-o românește cînd a fost întrebat dacă a făcut apel la președintele ukrainean pentru distrugerea adversarului său politic. El a susţinut că nu a fost nimic în neregulă cu solicitarea sa adresată unei puteri străine de a ancheta un fost vicepreşedinte american – neacuzat de alţii pentru vreo infracţiune -, cu condiţionarea ajutorului militar american aprobat de Congres sau cu o vizită promisă la Casa Albă pentru a obţine în schimb ce urmărea.

Trump a făcut această schimbare de tactică constrîns, după ce au fost publicate documente ale unor diplomaţii americani în Ukraina care i-au subminat direct afirmaţiile anterioare, conform cărora nu a urmărit un schimb de servicii, mai precis sprijinul SUA pentru războiul guvernului de la Kiev cu insurgenţii pro-ruşi din estul ţării în schimbul pătării reputaţiei unui potenţial candidat democrat la scrutinul prezidenţial de anul viitor.

Conform unui memorandum al Casei Albe referitor la un apel telefonic din 25 iulie, Trump i-a cerut preşedintelui ukrainean Volodimir Zelenski ceea ce el a numit „o favoare” – o anchetă asupra lui Biden şi a unui presupus rol al Ukrainei în sprijinirea taberei democrate la alegerile din 2016 din SUA.

Nici o dovadă nu indică faptul că Biden, care a făcut mai multe vizite în Ukraina în calitate de vicepreşedinte, a comis infracţiuni. De asemenea, nu a apărut nici o dovadă care să susţină teoriile conspiraţioniste ale dreptei politice, potrivit cărora Ukraina, nu Rusia, a intervenit în scrutinul din 2016.

După ce a refuzat furios în cadrul unei conferinţe de presă, să spună ce a dorit de la Ukraina, Trump a decis să treacă la ofensivă. El a spus că a cerut – şi încă urmăreşte – o anchetă asupra lui Biden. A mers chiar mai departe, cerînd public Chinei să găsească ceva şi despre familia Biden.

Avînd în vedere diviziunile partizane profunde din America, Trump şi aliaţii săi pariază pe faptul că suficienţi alegători vor lua partea preşedintelui într-o luptă politică titanică pentru a-l ajuta să fie reales anul viitor, chiar dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor au iniţiat procedura de destituire.

Următoarele săptămîni vor testa dacă îndemnurile demagogice şi comportamentul neconvenţional al lui Trump, gen Traian Băsescu, sînt capabile să creeze un scut suficient de puternic pentru el şi congresmenii republicani care să evite consecinţele politice fireşti ale eforturilor de a implica guverne străine în combaterea propriilor duşmani politici.

În condiţiile în care sondajele de opinie indică o susţinere de 51% pentru punerea sub acuzare, Trump a recurs la acuzaţii false sau nesusţinute la adresa democraţilor într-o încercare de a alimenta emoţiile partizanilor ambelor părţi.

El a spus că Biden este „corupt ca naiba”, deşi anchetatori din Ukraina afirmă că nu deţin dovezi privind comiterea de infracţiuni. De asemenea, Trump a reînviat un argument pe care Richard Nixon l-a făcut celebru într-un interviu TV, la trei ani după ce şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte în 1974 pentru a evita anumite acuzaţii şi condamnări: Dacă preşedintele o face, nu este ilegal. „La fel ca Nixon, (Trump) înţelege că publicului nu îi place viclenia”, a spus Timothy Naftali, istoric specializat în preşedinţii americani. „Dar el face un pariu diferit – acela că, fiind deschis cu privire la acţiunile sale, poate determina publicul să îl accepte. Îşi asumă riscul că americanilor nu le pasă prea mult de caracterul preşedintelui”.

Spre deosebire de Nixon, Trump împroaşcă în viaţă publică aceleaşi blasfemii pe care le proferează în cea privată.

În timp ce Nixon şi-a dat demisia după ce liderii republicani l-au avertizat că a pierdut sprijinul partidului în Congres şi urma să facă faţă unei proceduri de destituire certe, Trump ar putea supravieţui acestei crize graţie partizanatului inflexibil din Washington.