Transferul

Mario Balint

Nu, nu voi scrie de transferurile din fotbal! Ci despre transferul de imagine și personalitate afișat ostentativ, marți seara, pe micile și ne-bulbucatele ecrane ale televiziunilor care au prezentat “o rădăcină a Guvernului Orban 1”. Am încercat să descopăr cabinetul care va “repara” imaginea țării distrusă de cele trei guverne PSD. Surpriză (sau, NU!): la Digi24, de exemplu, unde a evoluat premierul desemnat, trei nume au fost afișate cu ostentație. Și, cam atît! Senatorul liberal Ioan Marcel Vela, președinte al PNL Caraș-Severin și secretar al Senatului, pentru funcția de ministru de interne, excelentul Bogdan Aurescu, consilier prezidențial, omul de care se leagă recuperarea platoului continental maritim, pentru ministru de externe, și General de Armată, dr. Nicolae Ionel Ciucă, actual Șef al Statului Major General al Armatei, mandate care expiră în decembrie 2019, pentru ministru al apărării!

Trei nume grele aruncate pe piață de comunicatorii PNL, în lipsa unui Cabinet c ear trebui să-și intre urgent în pîine! Trei nume grele care, marți seara, pe fundalul vorbelor goale ale premierului desemnat, i-au transferat acestuia din imaginea și personalitatea fiecăruia! De remarcat că în afară de Marcel Vela, atît Aurescu cît și Ciucă vin direct de la Cotroceni!

Ce este TRANSFERUL? Un raport și proces de interacțiune dintre două sisteme cu efect de transport sau transmitere a unui model dintr-unul în celalalt. Adică, Vela, Aurescu și Ciucă au girat, în primele ore, competența viitorului govern, care nu există!

Potrivit teoriei, produsele sau serviciile de calitate întăresc imaginea pozitivă a unui grup. Acest proces este numit în literatura de specialitate transfer de imagine!

Transferul de imagine este o tehnică de manipulare, nu numai politică ci generală, și constă în promovarea unui produs/candidat/serviciu prin asocierea acestuia cu un vector de imagine pozitivă, cel mai adesea o persoană care se bucură de încrederea publicului larg. Transferul de imagine are loc în politică – de cele mai multe ori o personalitate, cu notorietate, susține pe altul necunoscut, în acest caz, cel din urmă beneficiind de notorietatea celui dintîi.

Avînd la bază mecanismul transferului de personalitate, ea face dovada faptului că „anumite elemente ale sistemului central sînt mai mult sau mai puţin sensibile” și are drept punctum saliens „manipularea identităţii destinatarului”, adică a telespectatorului naiv, intoxicat cu informație mai mult sau mai puțin adevărată.  

Dispunînd de un asemenea potenţial, transferul de identiotate al trioului Vela-Aurescu-Ciucă a redus substanţial din presiunea normativă exercitată asupra subiecţilor cu statut de obiect al demersului, adică a premierului desemnat și a cabinetului inexistent.

Am scris despre această tehnică de manipulare pentru că mi-a atras atenția folosirea ei din plin de către PNL, încă din 2015: după ce au prezentat în timpul alegerilor prezidențiale ca și candidat la funcția de premier pe Cătălin Predoiu, ulterior s-au răzgîndit. Metoda de manipulare „transferul de imagine” este așadar folosită din greu în politică. Vă mai amintiți cum Johannis se plimba cu Bușoi pe la toate evenimentele,sperîndu-se că îi va aduce lui Bușoi un capital de imagine pozitivă prin prisma alegerilor de la Primaria Capitalei. Lucru care nu s-a întîmplat! Ce-ați spune ca după jongleria cu Vela-Aurescu-Ciucă, adevăratul premier al PNL să fie, de fapt…