Teatrul reșițean a primit acceptul pentru „Lecția“ lui Eugène Ionesco

lectia ioneco

În urmă cu câteva zile Teatrul de Vest Reșița a primit acceptul Asociației scriitorilor dramaturgi francezi pentru spectacolul „Lecția“ lui Eugène Ionesco, prima premieră a anului 2022 care va avea loc sâmbătă, 26 februarie, de la ora 19.00.

O piesă de teatru absurd într-un singur act scrisă în limba franceză de Eugène Ionesco a fost compusă în iunie 1950. Prima reprezentație a avut loc 20 februarie 1951 la Théâtre de Poche Montparnasse din Paris sub conducerea regizorului Marcel Cuvelier cel care a interpretat și rolul profesorului.

Ionesco este jucat pentru prima dată în mandatul lui Florin Ionescu, managerul teatrului, el fiind și cel care semnează regia. „Spectacolul este regizat de mine și scenografia este semnată de Mihai Constantin Ranin și de Denisse Moise, actriță a Teatrului de Vest Reșița, care interpretează și rolul elevei din spectacol, eu sunt profesorulul, iar Rusalina Bona este Marie“, a declarat Florin Ionescu.

Piesa este recomandată persoanelor peste 16 ani și are loc în biroul și în bucătăria unui mic apartament francez. Profesorul, un om de 50-60 de ani, așteaptă o nouă elevă (de 18 ani). Servitoarea Profesorului, o femeie roșcată plinuță de 40-50 de ani, își face griji în privința sănătății profesorului. Pe măsură ce lecția absurdă și fără sens progresează, profesorul devine din ce în ce mai supărat pe ceea ce crede el a fi ignoranța elevei, iar eleva devine tot mai liniștită și mai blândă. Chiar și sănătatea ei începe să se deterioreze și ceea ce începe ca o banală durere de dinți se dezvoltă ca o durere puternică în întregul ei corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 4 =