Suntem foarte aproape de Scenariul III: ce înseamnă şi ce măsuri se impun (UPDATE)

coronavirus eprubeta 1024x538 1

La ora 12.48, la nivelul României erau înregistrate oficial un număr de 97 de persoane confirmate cu COVID-19. Situaţia de faţă impune aplicarea unor noi măsuri la atingerea a 100 de pacienţi la nivel naţional. Intrarea în Scenariul al III-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

O parte dintre măsurile prevăzute pentru Scenariul III au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19).

În comunicatul oficial al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin se arată că: „tipologia cazurilor de până în prezent arată o trasabilitate a contactelor persoanelor care sunt confirmate pozitiv cu noul coronavirus. În acest sens, echipele Direcțiilor de Sănătate Publică desfășoară anchete epidemiologice pentru identificarea tuturor contacților persoanelor confirmate pozitiv. Totodată, menționăm faptul că, față de previzionarea realizată, până la acest moment nu au survenit decese în urma infectării cu noul coronavirus”

Noi măsuri din Scenariul III

  • În primul rând vorbim de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane.
  • Limitarea activităților colective.
  • Punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie
  • Raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat)
  • Implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

UPDATE, ORA 18.00
Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis ca pe lângă măsurile impuse odataă cu activarea Scenariului III,au fost introduse reglementări în ceea ce priveşte relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română și ale echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă)​ cu persoanele aflate în autoizolare; relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene; restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane.

Totodată, au fost aprobate măsuri referitoare la membrii Guvernului și oficialii de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pentru asigurarea continuității îndeplinitii atribuțiilor legale.

Recomandăm tuturor respectarea cu strictețe a măsurilor dispuse și comunicate de autorități, precum și a regulilor de igienă.
Îndemnăm cetățenii să se informeze numai din sursele oficiale, asigurându-i de întreaga noastră transparență.