Săptămâna Culturii Naționale la Bocșa: Eminescu și Unirea, la a treia ediție

eminescu la bocsa

Așa cum s-a întâmplat în toată țara, săptămâna 15 – 21 ianuarie 2024 a fost denumită Săptămâna Culturii Naționale, perioadă în care, pe tot teritoriul României, s-au desfășurat evenimente culturale, cele mai multe puse sub semnul poetului Mihai Eminescu.

La fel s-a întâmplat și la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa. În această perioadă au fost organizate diverse activități, întâlniri, dar și participări la importante evenimente locale sau naționale.

Dacă luni, 15 ianuarie 2024, Săptămâna Culturii Naționale – Ziua Poetului Nepereche – a debutat la sediul bibliotecii bocșene prin vizionarea unei expoziții de carte Mihai Eminescu și printr-un recital de poezie susținut de elevi ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, duminică, 21 ianuarie 2024, biblioteca bocșană a încheiat Săptămâna Culturii Naționale la Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Bocșa Vasiova printr-un eveniment intitulat „Eminescu și Unirea”, un proiect în parteneriat, aflat la cea de-a III-a ediție.

În biserică a fost organizată o miniexpoziție de carte din fondul „Eminescu” al bibliotecii orășenești și au fost prezentate de către Gabriela Șerban cele mai recente volume care au văzut lumina tiparului în colecția „Eminescu” a Editurii TIM din Reșița (Gheorghe Jurma. Expoziții eminesciene. Reșița: TIM, 2023 «Colecția Eminescu; 18» și Constantin Brătescu. Mihai Eminescu în conștiința caransebeșenilor. Reșița: TIM, 2023 «Colecția Eminescu; 19»);

De asemenea, publicul prezent a asistat la o frumoasă lecție de istorie pe tema „Alexandru Ioan Cuza – diplomație europeană și patriotism”, expozeu susținut de istoricul Mihai Vișan, care, fiind un narator talentat și foarte bine pregătit, a vorbit celor prezenți – tineri și mai puțin tineri – și despre viața poetului Mihai Eminescu, introducându-i în atmosfera literară, socială și politică a acelor vremi.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de seminariștii Robert și Ștefan Șchiopescu, dar și cu un cuvânt din partea gazdei, pr. dr. Daniel Crecan.

Gabriela Șerban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × three =