Sancţiuni în valoare totală de 194.000 lei pentru angajatorii cărășeni

INSPECTORII ITM

În luna mai 2022, inspectorii ITM Caraş-Severin au desfășurat 228 controale, fiind dispuse angajatorilor 320 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 194.000 lei.

Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al ITM spune că la cinci angajatori au fost identificate șapte persoane care prestau muncă nedeclarată, din care șase persoane nu aveau întocmit în formă scrisă contractul individual de muncă, iar o alta presta activitate în afara intervalului orar stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial. Domeniul de activitate al acestor angajatori sancţionați pentru muncă nedeclarată fiind: activități de pază, restaurante, construcții, exploatare forestieră.

Au fost comunicate de către angajatori 12 evenimente care au avut ca urmări 9 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 3 decese, iar la sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă se încadrează în categoria accidentelor de muncă.

În baza Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 412 zilieri, iar conform Legii nr. 62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 13 contracte colective de muncă și 1 act adițional de modificare a clauzelor contractului colectiv de muncă.

La solicitarea scrisă a salariaților sau a unor foști salariați, inspectorii de muncă asigură accesul individual la datele personale din Registrul electronic de evidență a salariaților, în acest sens s-au întocmit 172 certificate ce conțin informații referitoare la activitatea desfășurată la diverși angajatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × four =