Romii din Reșița vor avea de astăzi un loc în care vor fi alfabetizați digital

curs online

Asociația Nevo Parudimos a deschis astăzi porțile Learning Lab la Reșița, un demers prin care persoanele de etnie romă din oraș vor fi alfabetizate digital pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în comunitățile din care provin.

Mai exact, de astăzi înainte, la sediul Direcției de Asistență Socială Reșița, situat în Piața Republicii, nr. 44, romii din Reșița vor avea access la cursuri de formare sistematică, direcționate și bazate pe practică, în care vor învăța cum să folosească internetul pentru accesarea serviciilor publice de bază, pentru căutarea unui loc de muncă și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai în general.

Persoanele de etnie romă vor fi ghidate în folosirea platformelor digitale pentru ușurarea vieții de zi cu zi de către o serie de facilitatori special instruiți în acest sens. Acești facilitatori vor oferi asistență în dezvoltarea abilităților digitale necesare, cu accent pe accesarea bazelor de date cu locuri de muncă online, atât cele din România, pe site-uri precum anofm.ro, Ejobs, Bestjobs etc, cât și pe cele din străinătate pe platforme precum EURES . Facilitatorii vor oferi consiliere, instruire și sprijin, concentrându-se pe dezvoltarea abilităților digitale, precum și pe abilitarea utilizatorilor finali pentru a obține informații și a accesa serviciile publice.

,,Din cauza lipsei de încredere a membrilor comunităților de romi față de restul populației și autoritățile non-rome, în cadrul proiectului Dream Road se pune un accent deosebit pe implicarea directă a membrilor comunităților dezavantajate. Membrii romi au fost încurajați să-și asume roluri de facilitatori de cunoștințe și abilități, în acest sens fiind oferite și implementate cursuri de formare relevante cu scopul de a oferi membrilor comunităților de romi cunoștințele necesare pentru a îndruma alți membri ai comunității. Acest lucru va întări sentimentul de proprietate al proiectelor-pilot implementate în cadrul comunităților de romi și va evidenția aspecte ale beneficiului acestora pentru dezvoltarea comunității”, explică Alina Roșculescu din partea Asociației Nevo Parudimos.

Proiectul DREAM ROAD – Regiunea Dunării pentru acces îmbunătățit și eMpowerment pentru dezvoltarea ROmA a început la 1 iulie 2020 și se va încheia la 31 decembrie 2022. Bugetul general al proiectului este de 2.072.267,40 EUR, rata de cofinanțare este de 85%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × one =