România și-a depus candidatura pentru a găzdui Conferința Plenipotențiarilor UIT din 2022

conferinta

Prezent la Forumul Summit-ului Mondial pentru Societate Informațională, care are loc în perioada 8-12 aprilie la Geneva, președintele Sorin Grindeanu i-a înmânat secretarului general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), Houlin Zhao, scrisoarea oficială prin care România își anunță intenția de a organiza Conferința Plenipotențiarilor UIT din 2022. Țara gazdă a Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 va fi desemnată în cadrul Consiliului UIT, care se va desfășura la Geneva în perioada 10 – 20 iunie 2019. Memorandumul pentru depunerea candidaturii a fost aprobat în cadrul ședinței de Guvern din data de 4 aprilie 2019.

”În luna noiembrie, când am lansat ideea ca România să găzduiască, în 2022, cea mai importantă reuniune a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, părea un proiect imposibil. După câteva luni de eforturi și negocieri, cu sprijinul colegilor din MCSI și MAE, am avut astăzi onoarea de a-i înmâna secretarului general al UIT scrisoarea prin care România își anunță oficial candidatura pentru găzduirea Conferinței Plenipotențiarilor din 2022. Un răspuns pozitiv pentru țara noastră din partea UIT ar însemna șansa de a amplasa România în prima linie a dezbaterilor despre viitorul domeniului IT&C”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Conferința Plenipotențiarilor este convocată la fiecare patru ani, cea mai recentă fiind organizată în perioada 29 octombrie – 16 noiembrie 2018 în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La această conferință, România a obținut, ca reprezentantă a Regiunii C – Europa de Est şi Asia de Nord și alături de Federația Rusă, Republica Azerbaidjan, Polonia și Cehia, cel de-al șaptelea mandat consecutiv de membru în Consiliul UIT, organism care asigură, în intervalul dintre două Conferințe ale Plenipotențiarilor, coordonarea activității UIT, în limitele puterilor acordate de către Conferința Plenipotențiarilor.

Potrivit Constituției UIT, Conferinţa Plenipotenţiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice şi financiare ale organizației şi de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare). În cadrul acestui eveniment se decide viitorul organizaţiei în ansamblul său, capacitatea de a influența diferite direcţii legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului şi serviciul universal.

Având în vedere importanța și amploarea Conferinței Plenipotențiarilor, organizarea de către România, în anul 2022, a celei de-a 21-a ediții a Conferinței, constituie o oportunitate de a consolida influența regională și internațională a țării noastre într-un domeniu extrem de important și dinamic, aducând beneficii de ordin politic, diplomatic, economic și social. Conferința se desfășoară de regulă pe parcursul a minimum trei săptămâni, în cursul cărora peste două mii de delegați participă la lucrările găzduite de statul membru organizator. (Sursa: InfoEST)