România, între populismul PSD şi prostia liberală

Victor Nafiru

De fapt, prostia lui Ludovic Orban, cel care, în urmă cu două zile, la Mediaş, declara că nu i se pare corect ca IT-ştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. Pe cel poreclit Sică Mandolină de fostul preşedinte Traian Băsaescu, l-a luat gura pe dinainte şi a dat cu bâta în baltă. Gata cu vremurile în care statul îi încuraja pe cei cu afaceri în domeniu, astăzi s-a înmulţit ţara de IT-iştii care au câştigurile cele mai mari din România.

La drept vorbind, Orban are dreptate. Dacă ceasornicarul, croitorul, tinichigiul, pantofarul, brutarul şi oricare alt practicant de activitate liberală plătesc impozit pe venit, de ce nu ar face-o la fel şi lucrătorul din IT? Vorba unui amic, e cumva el cu două perechi în pantaloni şi noi nu ştim? În apărarea lui Orban au sărit câţiva avizaţi în materie de economie de piaţă. Unul dintre aceştia este profesorul Cristian Păun, care declara că: „Orice exonerare de taxe și orice categorie scoasă din pălărie de politician ca fiind «strategică» sau «incipientă» este o încălcare a principiului ca fiecare să fie egal în fața legii (a taxării) și o derogare de la egalitatea de șansă“.

Corect, dar până la un punct, pentru că Ludovic Orban nu este nici economist şi nici analist financiar. Ludovic Orban este politician şi orice declaraţie a sa, oricât ar fi de pertinentă, e cu du-te-vino. Mai ales în perioada aceasta în care se vorbeşte despre moţiuni de cenzură în vederea căderii guvernului, alegeri anticipate şi venirea la putere a liberalilor. Măsurile pe care le-ar lua ar afecta nu electoratul tradiţional al PSD, format din persoane vârstnice, ci pe tinerii care au contribuit la rezultatul alegerilor europarlamentare.

O astfel de formulare e ca o lovitură de bumerang, consecinţele nu-l vor afecta direct pe el, ci partidul din care face parte şi care vrea să conducă România. Social-democraţii, poate că şi ei convinşi de spusele lui Orban, abia aşteaptă să le repete alegătorilor: „V-am spus noi că dacă ăştia vin la putere, taie salariile şi pensiile“. Nu este nicio legătură între declaraţia de acum a lui Orban şi ceea ce ar urma să fie, dar pentru omul simplu Orban poate fi omul negru. Un fel de Traian Băsescu sau Emil Boc din 2010.

Până una-alta, am senzaţia că PSD va exploata aceste derapaje din discursurile Opoziţiei şi va continua să facă ceea ce ştie mai bine, în anul de dinaintea alegerilor: pensii majorate, poate şi salarii mărite, subvenţii pentru agricultură şi importuri masive de ceai. Ceai pentru gargară, de bună-seama!