România educată iese în stradă

Mario Balint

… i se alătură, cel puţin verbal, „România sănătoasă”. Aflu că şi sindicatele din penitenciare susțin greva profesorilor și vor ieși în stradă alături de cadrele didactice. Cadre didactice care ies în stradă nu pentru “reforma” impusă de “primul meditator al ţării”, ci pentru drepturile salariale, dovada crasă de inabilitate comunicaţională, cel puţin!

Educată? Sănătoasă? Onestă? Optimistă? Miserupistă!

Sigur, școala românească a păcătuit mult în ultimii 30 de ani, față de multe generații de elevi și față de viitorul Națiunii. Programe școlare inadecvate vremurilor în care trăim, construite la nivel de minister, clientelar, croite după corpul profesoral și nu după nevoile și necesitățile perioadei. Singurele reforme vizibile se referă strict la ciuntirea și, uneori, batjocorirea unor materii clasice, precum Limba română sau Istoria. Inovația nu și-a făcut loc. Decît în jurul unor dascăli spectaculoşi, dar visători, precum Ovidiu Bădescu. Și nici cu primenirea serioasă a cadrelor didactice nu ne-am descurcat prea bine. Cu excepţii notabile care par, mai degrabă, accidente, decît jaloane spre normalitate. Să mă ierte dascălii dedicați, profesorii tineri cu dragoste pentru catedră și meserie care, însă, împart același statut cu suplinitorii, mulți dintre ei cu mari carențe educaționale! Nu mai vorbesc de numărul insuficient de cadre didactice. Indiferent de… calitate!

Pandemia aia nenorocită, de care nimeni nu mai doreşte să-şi amintească, i-a făcut pe politruci să exulte și să declame instituirea Erei tehnologice în învățămînt. „Școala on-line este o dovadă de evoluție la Secolul 21” etc. Prostii! Fiecare zi pierdută astfel ne-a dovedit că școala on-line este DOAR o lozincă, în timp ce dezastrul ne așteaptă după colț! Dacă virusul nu ne-a ucis definitiv, mai încearcă o dată cu legile educaţiei… În România, clasa politică are apucături criminale și ucide, cu zîmbetul pe buze, viitorul Națiunii! Mințind, așa cum o face de ani de zile, în toate domeniile! Aș putea spune că acest genocid educațional este deliberat!

Din punct de vedere uman, lucrurile stau la fel de “bine” pentru România educată. Copii singuri, fără părinții plecați la muncă în străinătate, bunici depășiți de tehnologie, elevi nesupravegheați la ore, în scădere vertiginoasă ca număr. Şi nimic din ce propune “primul meditator al ţării” împreună cu slugile sale, în această mimare a reformei nu se referă la problema principală. Singurul efect al așa-zisei reforme este conservarea privilegiilor cadrelor didactice, care se vor afla în stradă din motive de salariu!

Cu toții știm că nu mai avem elevi, dar bătălia se duce pentru conservarea sau creșterea normelor, creșterea numărului de profesori, menținerea în funcție a șefimii până la moarte și dincolo de ea. Dar, ne facem că nu vedem problema reală, deci ea nu există! Școala românească devine din ce in ce mai mult o chestiune formală, o instituție care pune pe primul loc interesele angajaților din sistem, nu pe cele ale elevilor, iar copiii simt asta și reacționează în consecință. Voi vă faceți că predați, noi ne facem că învățăm. Şi “strada” reprezintă o lecţie! De viaţă, evident!

Sigur, România educată cere sacrificii din partea TUTUROR, însă! Înaintea declarării oficiale a genocidului educațional în România, vă cer, imperativ, vouă, bipezilor politici, cel mai important sacrificiu: ONESTITATEA!!!

Fiți onești și recunoașteți că NU sîntem pregătiți. Cam pentru nimic! Dacă încercăm să căutăm factorii sociali care pot genera insecuritate naţională, vom observa că descoperim un triunghi, cu geometrie variabilă. În vîrful acestuia se regăseşte starea accentuată de sărăcie a societăţii, iar la bază accesul limitat, sau restricţionat, la educaţie şi sănătate! Sărăcia, subdezvoltarea, scăderea natalităţii, bolile, epidemiile, lipsa de educaţie pot fi elemente definitorii ale unei societăţi eşuate. Bipezii politici, însă, se fac părtaşi la această eşuare socială. Pe termen foarte lung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 7 =