Reşiţa a găzduit cea de a IV-a ediţie a „Zilei diasporei”

IMG 5477

Ziua de astăzi, 23 august, a fost una specială, la Reşiţa fiind sărbătorită „Ziua diasporei”. Seria de evenimente a debutat în prima parte a zilei cu o dezbatere sub genericul „Hai acasă”, desfășurată în cadrul proiectului „Repatriot” derulat de Romanian Business Leaders. Au fost prezenţi românii ce au revenit acasă şi care şi-au dezvoltat aici afaceri de succes, iar acum încearcă să transmită tuturor că totuşi se poate atinge succesul şi în ţara natală. Dorinel Hotnogu, consiler al primarului, a declarat faptul că reprezentanții Primăriei Reșița iau în calcul oferirea de terenuri pentru reșițenii din diaspora dispuși să revină acasă.

Hildegard Brandl, reprezentant al Romanian Business Leaders a precizat faptul că principalul motiv pentru care românii vor să se întoarcă în locurile natale, este dorul de casă, iar acum există o platfomă online, repatriot.ro, ce oferă o multitudine de informaţii pentru cei care doresc să facă acest pas. „Trebuie ca oamenii să se reconecteze la ţară, iar acest lucru nu se poate realiza de astăzi, pe mâine. Nu au informaţii precise depre ce se întâmplă în România. Este importrant să îi facem pe cei plecaţi să revină cât mai des sau chiar să îşi revadă ţara după zeci de ani şi există şanse ca ei să ia decizia să rămână acasă”, a mai spus Brandl.

Spectacol în centrul civic
Ziua s-a încheiat cu un spectacol în centrul Reşiţei, unde cei prezenţi au avut ocazia să asculte muzică clasică, un recital susţinut de cvartetul „MUSICA VIVA”, format din profesori ai Liceului de Arte „Sabin Păuța”, dar şi un program de dans şi cântec popular susținut de Ansamblul „BÂRZAVA”, alături de soliștii Camelia Bojin Ceocu, Nicolae Duț și Potra Florin. Cele mai emoţionante momente au fost cele oferite de actorii Teatrului de Vest Reşiţa, care au citit scrisori ale unor copii aflaţi în suferinţă în urma plecării părinţilor în străinătate. Momentul artistic s-a încheiat cu o proiecție de film în regia lui Sabin Dorohoi: scurtmetrajele Sărbătoritul și Calea Dunării.