Tensiuni

Mario Balint

Preocupările în legătură cu o confruntare militară între Iran şi SUA au crescut de la atacurile de săptămâna trecută împotriva a două tancuri petroliere în apropiere de Golf. Washingtonul a acuzat Iranul, un inamic al său de mult timp, în legătură cu atacurile, dar Teheranul a respins orice responsabilitate. Miercuri dimineață, o rachetă a lovit cartierul general de operațiuni și rezidențial Burjesia, al mai multor companii petroliere globale majore, inclusiv gigantul american ExxonMobil, în vestul oraşului Basra din sudul Iraq-ului, provincie învecinată cu Iranul. În urmă cu trei zile, spionajul american a transmis israelienilor că, analizând datele primite din partea unor surse extrem de credibile, forţele militare iraniene pregătesc în acest moment un asalt la scară mare împotriva unor zone strategice ale industriei petroliere saudite!

Patrick Shanahan, ministrul Apărării din SUA, a declarat luni că încă 1.000 de trupe vor fi trimise în Iraq, pentru scopuri defensive. Iranul susține că dacă americanii nu vor ridica sancțiunile economie care i-au fost aplicate, nu vor ezita să atace vîrful de lance al NATO…

Marți, preşedintele american Donald Trump a anunţat înlocuirea lui Patrick Shanahan la conducerea Pentagonului cu ministrul-adjunct al apărării însărcinat cu Forţele Terestre ale SUA, Mark Esper! Fost numărul doi al Departamentului Apărării, Patrick Shanahan, 56 de ani, a fost numit ministru interimar după demisia neaşteptată a lui Jim Mattis la sfîrşitul lui decembrie 2018, pe fondul profundelor dezacorduri cu Donald Trump, în special privind retragerea trupelor americane din Syria. Prin urmare, de la începutul anului Pentagonul nu a fost condus de un ministru confirmat de Senat.

Contrar predecesorului său care nu avea nici un fel de experienţă militară, Mark Esper (55 de ani) a luptat în Iraq în timpul războiului din Golf în 1991 şi a făcut parte din celebra Divizie aeropurtată 101 a armatei americane, onorată recent cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la Debarcarea aliaţilor în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Mark Esper este un apropiat al şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, împreună cu care a studiat la prestigioasa academie militară West Point. Ambii au absolvit-o în 1986. De asemenea, el cunoaşte bine şi Congresul SUA, avînd în vedere că a consiliat de-a lungul anilor mai mulţi senatori, în special pe republicanul Chuck Hagel, devenit ulterior ministru al Apărării.

Totodată, Mark Esper a fost director executiv al grupului de apărare Raytheon timp de 7 ani pînă în 2017, cînd preşedintele american l-a însărcinat să supervizeze armata terestră a SUA.

Donald Trump şi-a lansat marţi în Florida, în strigătele mulţimii entuziaste, campania pentru 2020 în încercarea de a obţine un nou mandat. Trump este singurul președinte american care nu a pornit nici un război. Iar președinții fără război nu au viață lungă la Casa Albă! Donald Trump se situa pe locul al şaselea, în urma a cinci democraţi, într-un sondaj de opinie dat publicităţii duminică de canalul de televiziune Fox News. Joe Biden, fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama, a obţinut 49% din intenţiile de vot, faţă de 39% cît i-au revenit lui Trump.

Un război cu Iranul ar crește șansele de realegere a candidatului republican. Statele Unite au trimis încă două distrugătoare în Golful Persic, care se vor alătura grupului de luptă al portavionului USS Kearsarge, staționat în Emiratele Arabe Unite. Un alt portavion, USS Abraham Lincoln, se află în apele Golfului Oman. US Naval Institute a început să publice analize despre posibilele tactici americane de lovire a Iranului, scriind că navele americane nu ar trebui să atace din Golful Persic, care este în raza majorității rachetelor iraniene.

„Dacă vom continua așa, războiul este inevitabil!”. Declarația îi aparține lui Diako Hosseini, unul din liderii Centrului de Studii Strategice din Teheran, și unul din principalii sfătuitori pe teme de politică externă ai președintelui Hassan Rouhani. Acesta a explicat clar că, în cazul în care sancțiunile economice impuse Iranului de către președintele Donald Trump nu vor fi ridicate, riscul unei riposte este iminent. „Dacă poporul american își dorește cu adevărat să nu intre într-un război cu Iranul, ar trebui să abandoneze actualul curs politic în privința sancțiunilor aplicate Iranului. Altfel, escaladarea tensiunilor ne va aduce, mai devreme sau mai tîrziu, în fața unui război iminent”, a spus Hosseini.

În urmă cu un an, secretarul de Stat Mike Pompeo a emis un ultimatum a la MacArthur, cu 12 solicitări pentru Iran. Iranul trebuie să își abandoneze aliații din Orientul Mijlociu – Hezbollahul din Liban, hutiții din Yemen, Hamas din Gaza –, să-și retragă forțele aflate sub comandă iraniană în Syria și să dezarmeze milițiile șiite din Iraq. Iranul trebuie să înceteze îmbogățirea uraniului, să jure că nu va produce niciodată plutoniu, să-și închidă reactorul cu apă grea, să-și deschidă bazele militare pentru inspecții, pentru a dovedi că nu are un program nuclear secret, Iranul ar trebui să nu mai testeze rachete. Dacă nu se supune, Iranul va fi sufocat prin sancțiuni.

Răspunsul Iranului a fost să ignore solicitările lui Pompeo. Apoi, au fost impuse sancțiunile americane, cu un efect zdrobitor.

Însă, cînd ne uităm la zonele de unde Pompeo i-a cerut Iranului să se retragă – Liban, Yemen, Gaza, Syria, Iraq –, prezența iraniană nu ne-a amenințat interesele. Cei care au o problemă cu Hamas în Gaza și cu Hezbollahul din Liban sînt… israelienii, a căror ocupație a creat toate aceste mișcări. La fel, în Yemen, hutiții au înlăturat o marionetă a saudiților. Syria lui Bashar al-Assad nu a amenințat niciodată pe nimeni. În Iraq, milițiile șiite susținute de Iran au ajutat la apărarea Baghdadul în fața ofensivei Statului Islamic, care cucerise Mosulul.

Cine vrea să aruncăm, din nou, Orientul Mijlociu în aer?

Răspunsul probabil: Pompeo și Bolton, Bibi Netanyahu, prințul moștenitor Mohammed bin Salman și regii, prinții, emirii, sultanii sunniți și ceilalți ”democrați jeffersonieni” de pe țărmul sudic al Golfului Persic. Și să nu-i uităm pe cei anti-Trump și pe neoconservatorii exilați care își ling orgoliile rănite.